kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mehmet Şimşek

"S&P'nin görünümü değiştirmesi talihsiz bir karar"

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, S&P'nin Türkiye'nin görünümünü durağandan negatife çevirmesinin daha çok siyasi gerekçelerden kaynaklandığını söyledi..
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) Türkiye'nin görünümünü durağandan negatife çevirmesine ilişkin olarak, "Talihsiz, aceleye gelmiş ve daha çok siyasetteki gerekçelerle verilmiş bir karar'' dedi. Kanal 7 televizyonunda soruları yanıtlayan Şimşek, kapatma davasından sonra Türk piyasalarından bir miktar çıkış yaşandığını ama bunu da normal karşılamak gerektiğini söyledi. Şimşek, "S&P'nin Türkiye'nin görünümünü durağandan negatife çevirmesini nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusuna "Talihsiz, aceleye gelmiş ve daha çok siyasetteki gerekçelerle verilmiş bir karar" yanıtını verdi. S&P'nin 3 Mart'ta bir rapor yayımladığını belirten Şimşek, şunları söyledi:

DAHA KIRILGAN ÜLKELER VAR
"Bu raporun esas konusu, yükselen Avrupa piyasalarında şok duyarlılık ölçümü. Bu çalışmada, Türkiye dış şoklara hassasiyeti itibariyle en az kırılgan olan ülkeler grubuna dahil edilmiş. Rusya en sağlam ülke, en az kırılgan ülke. Türkiye'den daha kırılgan, daha hassas olan bir sürü ülke var. 3-4 hafta içinde de hiçbir şey değişmedi. Derecelendirme kuruluşlarının kredibilitesini burada konuşmuyoruz ama dünyada yaşanan sıkıntıların temelinde türev enstrümanlarına verilen notların da yanlışlığı var. S&P'nin 3 hafta önceki tavrıyla birkaç hafta sonraki gelişmeler nedeniyle ortaya çıkan tavrı çok farklı oluyor. Onun da değerlendirmesini vatandaşımıza bırakıyorum.'' Şimşek, Türkiye'yi IMF'ye muhtaç eden politikaları temizlemeye çalıştıklarını söyledi. IMF'nin şu anda uluslararası ve yerel yatırımcı tarafından bir çıpa olarak görüldüğünü ifade eden Şimşek, "Bunu da dikkate almak zorundasınız'' diye konuştu. Türkiye'nin IMF'ye borcunun 23 milyar dolardan 7 milyara düştüğünü ve bağımlılığının çok azaldığını belirtti.