kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Adalet Divanı'nın kararı listeyi değiştirmez

AA
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Adalet Divanı'nın kararı listeyi değiştirmez
AB'nin en yüksek siyasi karar organı olan AB Konseyi, Avrupa Adalet Divanı'nın, terör örgütü PKK'nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasına ilişkin kararının etkisiz olacağını açıkladı.

AB Konseyi açıklamasında, PKK, Kadek ve Kongra-Gel isimleri altında faaliyet gösteren, AB terör örgütleri listesinde yer alan örgüte ilişkin kararın, söz konusu listede değişiklik gerektirmeyeceği belirtildi.

Açıklamada, AB Konseyi'nin, daha önceki benzer bir Adalet Divanı kararını dikkate alarak, terör örgütleri listesinin oluşturulmasında gereken değişiklikleri yaptığı, "daha anlaşılır ve saydam bir prosedür geliştirdiği" belirtildi.

Açıklamada, son olarak 22 Aralık 2007 tarihinde onaylanan terör örgütleri listesinde PKK'nın 25. sırada yer aldığı, Adalet Divanı kararının bunu değiştirmeyeceği ve listeyi etkisiz kılmayacağı vurgulandı.

AYRINTILI AÇIKLAMA

AB Konseyi, bu açıklamasının ardından, geçen şubat ayında yaptığı bir açıklamayı basına sundu.

Belgede, AB'nin 11 Eylül 2001 olaylarından sonra, aynı yılın aralık ayında aldığı kararlar çerçevesinde teröristler ve terör örgütleri listesi oluşturduğu belirtiliyor.

Amacın terörizmle mücadele olduğu vurgulanan belgede, AB listesinde yer alan kişi ve örgütlerin mal varlığının dondurulması, banka hesaplarına el koyulabilmesi gibi önlemler alındığı hatırlatılıyor.

Belgede, AB listesinin, üye ülkelerin adliye ve polis yetkilileriyle işbirliği içinde düzenlendiği, "terörizm eylemi" tanımının net bir şekilde yapıldığı, bireyleri, devletleri veya uluslararası kurumları hedef alan eylemlerin söz konusu olduğunun belirtildiği ifade ediliyor.

Terörist eylemler arasında kişilerin yaşamını yitirmesine neden olan saldırılar, rehin alma ve insan kaçırma olayları, uçak kaçırma veya tesis sabotajları, silah üretme ve kullanma, kitle imha silahları üretmek, bulundurmak veya kullanmak, terör örgütlerine maddi veya lojistik destek sağlamak, bir devletin anayasal, sosyal veya ekonomik düzenini bozmak veya yıkmak amaçlı eylemler yapmak gibi unsurlar sayılıyor.

AB Konseyi, 2007 yılında, Adalet Divanı'nın Halkın Mücahitleri örgütünü konu alan bir kararını da değerlendirerek, teröristler listesinin belirlenmesinde "daha saydam bir prosedür" başlattığını, bir çalışma grubu oluşturduğunu belirtiyor.

AB üyesi ülkelerden birinin önerisiyle listeye alınan teröristler veya terör örgütleri hakkında bilgilerin tüm diğer üye ülkelere aktarıldığı, dosyaların gerekçeleriyle birlikte üye ülkelerin incelemelerine sunulduğu ve onay istendiği hatırlatılıyor.

Açıklamada, teröristler listesine alınması kararlaştırılan kişi ve örgütlerin, "adresleri bilindiği takdirde" yazılı olarak bilgilendirildikleri, bu çerçevede kendilerine hangi gerekçelerle, hangi yaptırımların uygulanacağının duyurulduğu ifade ediliyor. Kararların resmi gazetede de yayımlandığı belirtiliyor.

AB Konseyi, terör örgütleri listesini her 6 ayda bir tekrar gözden geçirdiğini, üye ülkelerin yeni ve ek bilgiler verdiğini, gelişmelerin değerlendirildiğini, listede yer bulan kişi ve örgütlerin olası itirazlarının da gözden geçirildiğini ifade ediyor.

Açıklamada, AB teröristler listesinde yer alan her kişi ve örgütün AB Konseyi'ne başvurarak, kanıtlara dayalı savunma yapabileceği, ulusal yetkililerin verdikleri kararlara karşı itiraz haklarını kullanabilecekleri ifade ediliyor.

AB diplomatları, AB Konseyi'nin bugünkü "süratli ve kararlı tepkisinin", "anlamlı" olduğunu belirtiyorlar.

Konseyin, Halkın Mücahitleri örgütüne ilişkin Adalet Divanı kararını da dikkate almayı reddettiği, Halkın Mücahitleri'nin bu durum karşısında tekrar Adalet Divanı'na başvurduğu, ancak henüz bir tarih alamadığı ifade ediliyor.

Adalet Divanı'nın bugünkü kararının, "AB listesini etkisiz kılmayacağı", "PKK'yı da terörist sıfatından kurtarmayacağı" mesajı verildiği vurgulanıyor.