kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan: "AB'ye almayacaksanız söyleyin, başımızın çaresine bakalım"

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsveç-Türk İş Forumu'nda yaptığı açıklamada "Avrupa Birliği (AB)'ye almayacaksanız söyleyin, başımızın çaresine bakalım" dedi.

Üst düzey iç çevreleri temsilcileri ile bir araya gelen Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türk-İsveç İş Konseyi ve İsveç Ticaret Konseyi'nin (Exportradet) ev sahipliğini yaptığı, Stockholm'de gerçekleşen Türk-İsveç İş Forumuna konuşmacı olarak katıldı.

Kendisine daha önce sorulan "AB üyeliği sürecinde sabrınız nereye kadar?" şeklindeki bir soruya atıfta bulunan Erdoğan, "Sabrın sonu selamettir dedik. Biz kriterleri yerine getiriyoruz ama diyorum, kuralları ortasında değiştirmeyin. Siyasi engeller koymayın önümüze. Son 10 yılda ve özellikle son 5 yılda

Türkiye'nin çalışmaları ivme kazanmıştır. Türkiye bir aday ülke değil, artık tam üyelik için müzakere yapan bir ülke konumunda" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, AB ülkelerinden bazılarının Türkiye'ye farklı üyelik tanıma fikrini "Maç içinde kural değiştirmek" olarak niteledi. Erdoğan, "Böyle olursa gülerler adama. Hiçbir zaman siyasi tarih affetmez. Siyasette dürüstlük esas olmalıdır. Golü eninde sonunda siz yersiniz. Biz bu konuda dürüst davranıyoruz. Biz 45 yıl önce AB'ye girmek istediğimizi belirtmişsiz. AB'nin de Türkiye gibi bir ülkeye ihtiyacı var. Bundan sonra karar vermesi gereken ülke ya da ülkeler varsa bu AB'dir" sözlerini sarf etti.

AB'nin Türkiye'yi oyalamamasını isteyen Erdoğan, "İstemiyorlarsa biz Türkiye'yi istemiyoruz desinler. Bundan da memnun oluruz. Başımızn çaresine bakarız. Önümüze konulan program neyse biz gereğini yerine getiriyoruz. AB üyeleri 27 ülke arasında, bizim çok gerimizde olduğu halde üye yapılan ülkeler var.

Kopenhag kriterleri. Neden? Çünkü kararlar siyasi. Adil davranalım, biz lütuf istemiyoruz. Sadece koydukları kurallara riayet etsinler istiyoruz" şeklinde tepkisini dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, AB'ye yük olmaya değil, yük almaya geleceklerini ifade etti.

PKK KARARI HATIRLATILDI

Bu arada programın çıkışında gazeteciler, Terör örgütü PKK ile bu örgütün siyaskanadı KONGRA - GEL'in Avrupa Birliği terör listesine eklenmesi kararının iptal edildiğini Erdoğan'a bildirdiler. Başbakan ise, kararı gazetecilerden öğrendiğini, konudan haberdar olmadığını aktardı.

Lüksemburg merkezli AB mahkemesi, 2002 yılında PKK'nın terör listesine eklenmesi ve hesaplarının dondurulması kararını iptal etti. Mahkeme, kararın AB yasalarına aykırı olduğuna hükmetti.

CİHAN