kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ayhan Numanoğlu

3 yıl örgü örüp para biriktirip göğüslerini büyüten bile var!

MELTEM ERSOY
Estetik Plastik Cerrahi Derneği Başkanı Numanoğlu, 15 yıl önce plastik cerrahi operasyonu olan 10 kişiden 2'si alt gelir grubuna mensupken bugün bu oranın yarı yarıya olduğunu söyledi..
Özellikle 20'nci yüzyılın ikinci yarısından itibaren güç kazanan güzellik tutkusu, aslında geçmişi M.Ö. 700'lere kadar dayanan plastik cerrahiyi gündelik hayatımıza soktu. 20'nci yüzyıla kadar ağırlıklı olarak tedavi (rekonstrüktif) amaçlı uygulanan plastik cerrahinin estetik amaçlı kullanımı her geçen yıl daha çok rağbet görüyor. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de geçerli. Çok değil, 15 yıl öncesine kadar üst gelir grubuyla ilişkilendirilen estetik amaçlı plastik cerrahi artık, deyim yerindeyse, 'sokaktaki adam'ın da ilgi alanına girdi. Bu artan ilginin son 20 yılda yaşandığını anlatan Estetik Plastik Cerrahi Derneği Başkanı Ayhan Numanoğlu, Türkiye'de plastik cerrahi ameliyatı olan kişi sayısının tam olarak bilinemese de, plastik cerrah sayısındaki artışın durumu ortaya koyduğunu söylüyor. "Ben 1985'te mesleğe başladığımda yaklaşık 30 kişiydik, şu an 800 civarında plastik cerrahız" diye konuşan Numanoğlu, devlet ve üniversite hastanelerine tedavi amaçlı plastik ameliyat olanların yüzde 90, estetik amaçlı olanların ise yüzde 10 oranında olduğunu söylerken, bu oranın özel muayenehanelerde ise tam tersine dönüğünü vurguluyor. Numanoğlu, estetik amaçlı operasyon yaptıranların oranının her geçen gün arttığına işaret ederken, bu ameliyatların artık sadece üst gelir grubuyla ilişkilendirilemeyeceğini şöyle anlatıyor: "10 yıl öncesine kadar estetik amaçlı ameliyet olan 10 kişiden 2'si orta ve alt gelir grubuna mensupken, bugün bu oran yarı yarıya. 3 yıl örgü örüp para biriktirip göğüs ameliyatı olan var."

EN ÇOK BURUN AMELİYATI
Numanoğlu, Türkiye'de en çok burun ameliyatı yapıldığını söyleyerek, "Güzellik amaçlı estetik ameliyatlarının yarısı burun düzeltmek için yapılıyor. Türk doktorlar bu konuda yurt dışında ders verecek kadar uzman oldu" diyor. Numanoğlu, Türk insanının değişen güzellik anlayışını ve önceliklerini ise şu şekilde özetliyor: "Burun Türkler için hep öncelikliydi, çünkü çok güzel bir burun yapımız yok. Daha sonra en çok tercih edilen ameliyatlar sırayla meme büyültme ve küçültme, ve tabi ardından liposuction geliyor. Türkiye'de önceden farklı olarak gençleşme ve zindeleşmeye yönelik ameliyatlara artan bir ilgi var. Toplamda baktığımızda gençleşmeye artan ilgi nedeniyle burun operasyonunun oranı düştü. Mesela ABD'de gençleşme ameliyatları açık ara bir numaradır."
Haberin fotoğrafları