kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ethan (solda) ve Joel Coen

Sinefiller için...

Kaya GENÇ
08.03.2008
* İhtiyarlara Yer Yok'u yöneten Coen kardeşler hakkında bilmeniz gerekenler... En İyi Yönetmen Oscar'ını alırken, önce bir şeyler söyleyecekmiş gibi yapıp, sonra yalnızca "Teşekkürler!" diyen, En İyi Film Oscar'ını alırken de "Eee, daha önce söylediklerime ekleyecek bir lafım yok," diyen Ethan Coen, iki kardeşten küçük olanı. 1957 doğumlu, Princeton Üniversitesi mezunu bu sinik ve zeki adam diyor ki: "Biz hiçbir sinema hareketine babalık yapmış değiliz. 1980'lerde 'indie filmler' denilen hareket, medyanın yarattığı bir şeydi. Beni rahatsız eden, 'bağımsız' lafının bir methiyeye dönüşmesiydi. Şayet bağımsızsa iyi olması, stüdyo filmiyse kötü olması gerekiyordu filmlerin. Ama çok aşikar ki, kötü bağımsız filmler ve iyi stüdyo filmleri de var."

* Şimdi de 1.73 boyundaki Ethan'ın ağabeyi Joel Coen'i tanıyalım. 1.83 boyundaki Joel Coen, Massachusetts'te Simon's Rock isimli bir lisede okudu. Coen'in şu sözleri, tıpkı kardeşi gibi onun da aşırı duygusallıktan hiç hoşlanmadığının bir göstergesi: "İnsanların sinemada ağlamalarından nefret ediyorum. Özellikle de berbat bir filmi seyrederken insanın çevresindeki herkesin hıçkırıp burnunu silmeye başlaması çok sinir bozucu."

* Coen'lerden sonra, sıra ünlü kurgucu Roderick Jaynes'i tanımaya geldi. Şayet Barton Fink, Fargo veya The Big Lebowski (Büyük Lebowski) gibi Coen filmlerinden birini seyrettiyseniz, filmin kurgusunu Roderick Jaynes'in yaptığını görecek, ancak büyük olasılıkla, Jaynes'ın, filmlerinin senaryolarını birlikte yazan, prodüktörlüğünü birlikte üstlenen, yönetmenlik koltuğunu da paylaşan Coen kardeşlerin ta kendisi olduğunu bilmeyeceksiniz.

* İsyan Günlerinde Aşk, hayır pardon, Kolera Günlerinde Aşk (Love in the Time of Cholera) filmi, Nobel ödüllü romancı Gabriel Garcia Marquez'in aynı adlı kitabından sinemaya uyarlandı. İngiliz yönetmen Mike Newell, uzun süre boyunca Marquez'in peşinde koşup onu kitabının haklarını almak için güçbela ikna etmiş. Perşembe günü 81. yaş gününü kutlayan Garcia Marquez, ya da arkadaşlarının onu çağırdığı ismiyle 'Gabo' son kitabı Benim Hüzünlü Orospularım'da 90 yaşında bir adamın doğum günü hediyesi olarak kendisine bir fahişe tutmasını anlatmıştı.

* Gabo'dan sevdiğimiz sözler: "Kimse, onlar için dökeceğimiz gözyaşlarını hak etmez. Gözyaşlarımızı gerçekten hak eden kişi ise, zaten bizi ağlatmayacaktır." "Yüreğimizin hafızası, geçmişteki kötü olayları yok eder, iyileri ise büyütür."