kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sosyalizmden Kızıl Elma'ya

Nergis DEMİRKAYA - ANKARA
Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan Doğu Perinçek, sosyalistlikten bugün milliyetçi söyleme uzanan ilginç bir siyasi yaşam serüvenine sahip. Perinçek, sağ ve solun milliyetçi unsurlarını birleştiren Kızıl Elma Koalisyonu'nun fikir babası..
Ergenekon'da sürpriz bir şekilde gözaltına alınan Doğu Perinçek, 68 kuşağının gençlik liderlerinden. Sosyalizmi savunup, PKK lideri Öcalan ile görüşmeler yaparken son yıllarda aşırı sağ ve solun milliyetçi bir ortak noktada buluşabileceğini savunan "Kızıl Elma" koalisyonunun fikir babalığını yaptı. Ermeni soykırımı iddialarına, DTP'nin Meclis'e girmesine karşı gösterdiği tepkilerle de MHP'yi solda bıraktı.

HAYATI MÜCADELEYLE GEÇTİ
66 yaşındaki Perinçek, Türk siyasetine damga vurmuş Demirel, Ecevit ve Türkeş gibi hiçbir zaman iktidar olamadı, ama her dönem Türk siyasetinin en bilinen, en renkli simalarından biri oldu. Siyasetin içinden bir aileden. Babası Sadık Perinçek, Adalet Partisi'nde Genel Başkan Yardımcılığı da yaptı. Demirel, Doğu Perinçek için "Ben onun amcasıyım" diyor. Ankara Hukuk Fakültesi öğrencisi iken bilimsel Sosyalizmi benimseyen Perinçek, Fikir Kulüpleri Federasyonu (Dev-Genç) Genel Başkanlığı yaptı. Aynı yıl, Aydınlık dergisinin temelini attı. Perinçek'in siyasi yaşamı da Türk siyasetinin geçirdiği bütün değişimler ve kırılmalardan etkilendi. 1970 ve 80'li yıllardaki askeri darbelerde tutuklanarak cezaevlerinde ağırlandı. Afla dışarı çıkan Perinçek siyasi yasakların kalkmasından hemen sonra siyasi çalışmalarını sürdürdü. 1978 yılında Türkiye İşçi Köylü Partisi genel başkanlığı yaptı. Bu dönemde de ikinci kez çıkardığı Aydınlık dergisi eşlik etti. 1980 askeri darbesinden 5 yıl sonra cezaevinden çıkan Perinçek, İşçi Partisi'ni kurarak genel başkanlığını üstlendi.
Haberin fotoğrafları