kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çocuk klasikleri de dava için delil oldu

Ersan ATAR ANKARA
AK Parti'ye yönelik iddianameye çocuk klasikleri de girdi: "Milli Eğitim'in önerdiği Heidi ve Pinokyo'da kahramanların adı değiştirildi, İslami söylemlere yer verildi"..
Yargıtay Başsavcısı'nın AK Parti hakkında hazırladığı iddianamede, Pinokyo ve Heidi gibi çocuk eserleri de yer aldı. Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya 162 sayfalık iddianamesinde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın tavsiye ettiği "100 Temel Eser"de yer alan çocuk kahramanlarının öykülerinin orijinallerinin değiştirilmesine özel bir yer ayırdı ve bunu "Milli Eğitim'deki dinselleştirmenin parçası" olarak değerlendirdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın tavsiye ettiği 100 Temel Eser içindeki kitaplarda, Pinokyo'nun marangoz babası Gephetto'nun ismi Galip Dede, Heidi'nin dedesi Alm'in ismi de İsviçre'de yaşayan "Alp" olarak değiştirilmişti.

SELAMLAR DEĞİŞTİ
Yine Oscar Wilde'ın "Mutlu Prens" adlı kitabında da karakterlerin birbirleriyle sabah selamlaşmaları "Hayırlı sabahlar" ifadesiyle yazılmıştı. Pinokyo'da da sürekli "Allah rızası için", "Allah sizden razı olsun" ifadeleri kullanılmıştı. 100 Temel Eser kapsamında basılan Kaval isimli öykünün karakterlerinden Meliton, köylülerde yaşanan değişimi şöyle anlatıyordu: "Çünkü çok günâh işlemeye başladık. Allah'ı büsbütün unuttuk, onun için... Böyle giderse elbette kötü son gelir... Kendimizi bilmenin, aklımızı başımıza toparlamanın zamanı şimdi." Bu olaylar iddianameye, "Milli Eğitim'deki bu dinselleştirme sürecinden dünya klasikleri bile nasibini almış, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara tavsiye edilen bazı yayınevlerinin çevirilerinde orijinal metinler değiştirilerek roman ve hikâye kahramanları bile İslami söylemlerle konuşturulmuşlardır" şeklinde yansıdı.

SAİD NURSİ LİNKİ
Okul müdürlerinin, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve AK Parti'nin söz ve eylemlerinden cesaret alarak, okullardaki öğrenci panolarında dini içerikli yayınlara göz yumdukları da savunulan iddianamede, "Davalı partinin Milli Eğitim Temel Yasası'na aykırı tutum ve söyleminden güç alan yönetici ve öğretmenler kurumlarının internet sitelerinde şeriat propagandası yapan özel kuruluşların ve yayınevlerinin internet sitelerine link (bağlantı) vermişlerdir" denildi. İddianamede bahsi geçen bu olay, Konya Ilgın'daki İnönü İlköğretim Okulu'nda yaşanmıştı. Okuldaki bilgisayarlardan verilen linklerde Nur tarikatının kurucusu Said Nursi "savaş kahramanı" olarak gösterilmişti.
Haberin fotoğrafları