kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Bir hoş restoran.. La Brise!..

YAZMAK için gitmem.. Gittiğim için yazarım.. Beni eleştirmenlerden ayıran en önemli fark bu işte.. Bir şeyi görmek ve yazmak değil görevim. O eleştirmenin işi.. Benim işim yaşamımı yazmak.. Zafer Mutlu'yla böyle çizdik çerçeveyi 20 yıl kadar önce.. Öyle de gidiyoruz.. Ben bir yere gidersem, bir şeyi görürsem, yazacak bir yanını düşünürsem yazıyorum. İşim bu..
Bunu niye yazdım..
İstanbul'da tonla yeni mekân açılırken, restoran yazılarım çok az..
Niye?..
Çünkü ben ev yemekleri âşığı bir adamım.. Annem, aileden geleneksel, harika yemekler yapardı.. 1966'da kaybettik annemizi.. O gün bugün, sokak yemeği ağırlık kazandı yaşamımda.. Dışarda yemek yemek hoş, ama ev başka..
Son zamanlarda Ertekin'in şefi Mustafa olağanüstü lezzette ev yemekleri yapmaya başlayınca, başka yere gitmez, hatta yemek randevularını bile orda verir oldum. Beni başka yere çağıranları dahi Ortaköy'de buluşmaya ikna ederek..
O zaman başka yerleri görüp tanıma ve de tabii yazma fırsatım pek kalmadı.. Ta ki, Sevgili Berna Sağlam beni adeta zorla Tepebaşı'na davet eden dek..
Tam da Pera Palas'ın ordan girdik. Arabaların girmesi yasaklanıp yaya yolu yapılmış Asmalı Mescit..
Buluştuk. La Brise diye bir yer. Fransız tipi bir Brasserie.. Bu arada Cumhuriyet'te Ali Sirmen'in (Bekri Çeşnici) o enfes anlatımı ile, Brasserie'nin de "Bira yapılan yer" demek olduğunu öğrendim ya.. Evvel zamanda öyleymiş anlaşılan. Artık adı kalmış yadigâr..
La Brise bira yapmıyor ama, çok zengin bir bira menüsü sunuyor. Şarapta da çok iddialılar..
Yemekler, Fransız ama Ali'ye göre Alman, Alsas kökenli Fransız.. En ünlüsü de ağzıma komam, çiğ kıyma, steak tartare.. Ben eti pişmiş severim. Hem de iyi pişmiş.. İyi pişen et sertleşir, et olmaktan çıkar diye Fransızlar nefret ederler.. La Brise'deki bearnaise soslu etim kalındı, içinde pembe kalmamacasına pişkindi ve de lokum gibi yumuşaktı.. İyi mi?. Tatlıları da harikaydı.
La Brise Esen Hünal'ınmış. Esen Hünal, ünlü gurmelerden Teoman Hünal'ın Londra Aşçılık Okulu diplomalı kızı... Tüm aile yemek sanatlarını birleştirmiş, görgü ve bilgileriyle, La Brise için.
Ambiyans da sevimli, sıcak, sevimli..
Yani, hele de bu tür alman/ fransız mutfağı meraklıları için kaçmaz bir dükkan La Brise.. (212 244 48 46)