kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Marcello Mastroianni, La Notte filminde Monica Vitti ile birlikte.

Sinefiller için...

Hazırlayan: Kaya GENÇ
09.02.2008
* Son Ders: Aşk ve Üniversite'nin yıldızı Ferhan Şensoy, Ferhangi Şeyler isimli tek kişilik tiyatro oyunu esnasında cep telefonu çalan bir seyircisini fena haşlamıştı. Şensoy önce adama "Beyefendi, acaba şu çalan telefonunuzu açıp arayan kişiye 'Ulan hayvan, tiyatrodayım, ne diye arıyorsun?' diye sorar mısınız?" der. Sonra da ekler: "Fakat dikkat edin de, o da size 'Ya eşek herif, madem tiyatrodasın, kapasana telefonunu,' demesin!" Bahsi geçen olay, Ferhan Şensoy'un cep telefonları hakkındaki görüşlerini çok açık bir biçimde gösteriyor.

* Esrarengiz Kadın'ın yönetmeni Giuseppe Tornatore, ilk defa 16 yaşındayken, bir tiyatro oyununda yönetmenlik yapmış. Federico Fellini etkisi taşıyan Her Şey Yolunda (Stanno tutti bene) isimli yürek parçalıyıcı filminde çocuklarıyla konuşmak için Napoli, Roma, Firenze, Milano ve Torino'ya giden emekli demiryolu işçisi Matteo'yu Marcello Mastroianni canlandırıyordu. Bir türlü ulaşamadığı ve ulaştığında kendisini çemkiren çocuklarının sesini duyduğu anlarda sahnedeki bütün insanlar donuyor, Matteo izleyenleri hüzne boğan bir heyecanla çocuklarıyla konuşuyordu.

* Charlie Wilson'ın Savaşı Charlie Wilson's War), Afganistan'da yasaklanmış. Filmi eleştiren bir yazı yazan Chalmers Johnson, "Emperyalistler 'ilkel' ve 'vahşi' insanlara ışık getiren, onlara medeniyet taşıyan kişiler olduklarını düşünürler," diyor. "Yaptıkları faaliyetler korkunç sonuçlar doğurunca da (mesela 1990'dan bu yana Afganistan'da olanlara bakın) o zaman ideolojik düşünmeye başlarlar. Yaşanan korkunçlukları ya bastırır ya da zararlı veya saçma sapan bir şey, bir komedi olarak yeniden yorumlarlar. Zaten filmin yapımcılarından birinci el bilgi edinmiş olan Melissa Roddy'nin de belirttiği gibi, filmin mutlu sonla bitmesi, hem başrol hem de yardımcı yapımcı olan Tom Hanks'in '11 Eylül olayına girmekle uğraşamayacağım,' demesindendir.

* Aynı yazıdan başka bir alıntı: "Bu film emperyalist bir propaganda, filmin trajedisi de Irak'ı işgal edip yok etmemizden dört buçuk sene sonra, böylesine saçma sapan şeylerin hâlâ insanlara sunulabilmesi."

* Amerikan Kongresi'ndeki görevinden 1997'de ayrıldıktan sonra Wilson, Teksas'ta yaşamaya başladı. Kendisi eski bir balerin olan Barbara Alberstadt'la evli. Pakistan hükümetinden ayda 30 bin dolarlık maaş aldığı söylenen Wilson, Nikaragua'nın eski devlet başkanı Anastasio Somoza-Debayle'a hayrandı. Fidel'den Sonra (After Fidel) kitabında Brian Latell, Küba lideri Fidel Castro'nun ağabeyiyle birlikte Nikaragua'nın Amerikan yanlısı siyasetçisine suikast düzenlemeyi planladığını söylüyor.

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİNDEN...
* Semum'un yönetmeni Hasan Karacadağ, iki sene önce D@bbe isimli bir başka korku filmiyle çıkmıştı karşımıza. 1999'da ise, Hummadruz adlı ilk uzun metrajlı filmiyle. Karacadağ'ın dördüncü filminin ismi Korattamu veya Zahrönk olabilir diye düşünüyoruz.
Haberin fotoğrafları