kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çakır yazarları da ikiye böldü

Özge AYDIN / SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Türkiye Kupası'ndaki Galatasaray-Fenerbahçe derbisine damgasını vuran hakem Cüneyt Çakır'ın yönetimi, daha uzun süre konuşulacak gibi görünüyor. Maçı değerlendiren spor yazarları da hakem Cüneyt Çakır'ın verdiği kararlarla ilgili ikiye bölündü.

Yazarların büyük bir bölümü Cüneyt Çakır'ın çok kötü bir performans sergilediği görüşünde birleşirken bazı yazarlar da Çakır'ın FIFA kurallarını harfiyen uyguladığını ve çok başarılı bir maç yönettiğini savundu.

Hakem Cüneyt Çakır ile ilgili yazar yorumları şöyle:

ÇAKIR'I ELEŞTİRENLER

ÖMER ÜRÜNDÜL (SABAH)

Hakem Cüneyt Çakır'ın çağdışı yönetimiyle ön plana çıkıp berbat ettiği derbide son dakika golüyle Galatasaray yarı finalist oldu.

Bu maç benim bir konudaki haklılığımı daha ortaya koydu. Özellikle zorluk derecesi maçların tek santrforu Kezman olamaz.

Büyük moral bozukluğu içerisinde olan Galatasaray son dakikada direkten döndü. Eğer dokuz kişilik Fenerbahçe karşısında bu turu kaybetseler bir daha toparlanmaları zor olurdu.

Hakem Cüneyt Çakır için sadece şunu söylemek istiyorum. Avrupa'daki zorluk derecesi yüksek bir maçı bu tarz yönetse hakemlik hayatı ebediyen biterdi.

GÜRCAN BİLGİÇ (SABAH)

Nereden başlayacağımızı şaşırdığımız bir yorum olacak. Cüneyt Çakır'ın, Türk hakemlerinin Fenerbahçe'ye uyguladığı kupa ambargosunun temsilcisi olmaya devam etmesi mi, yoksa F.Bahçe formasını giydiklerinin farkına varamayıp, hala amatör olmayı sürdürenler mi olmalı yazımızın konusu.
Cüneyt Çakır bu maçın birinci kahramanıdır. Gösterdiği kartları çok güzel bir şekilde kitabına uyduracaktır. Bundan kuşkumuz yok. Kararları kendisinden veya bir MHK üyesinden dinlediğimizde şu andaki düşüncelerimizden utanacak hale geliriz. Ama...

Kimse bu maçı açıklayamayacak. Eğer Türk Futbolu'na bir denge getirilmeye çalışılıyorsa, bunu Fenerbahçe'yi aşağı çekmek yerine, diğerlerini yükseltmeye çalışarak yapmalılar.

10...9...8... diye başlayan bir geri sayımın bizi nerelere götüreceğini kalan haftalarda daha iyi göreceğiz. Ama bu maçın sonrasında "Hak ettim" veya "Doğru yaptım" diyen varsa utanmalıdır.

Cüneyt Çakır'ı ve kararlarıyla vardığı sonucun peşini bırakmayacağız.

LEVENT TÜZEMEN (SABAH)

Ali Sami Yen'de kırmızı kartların uçuştuğu, sarı kartların yağmur gibi yağdığı uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir derbi izledik. Derbinin yıldızı hakem Cüneyt Çakır'dı!. FIFA'nın kurallarını Çakır abartılı uygulayınca ve kontrolü kaybedince ortalık karıştı. Fenerbahçe 8 kişi bitirdiği derbiyi son dakikada yediği golle Galatasaray'a kaybetti.

HAKKI YALÇIN (FOTOMAÇ)

Dünkü maçı izledikten sonra, bu ülkede kardeşliğe kimse kefil olamaz. Ama dünkü Cüneyt Çakır'ı da izledikten sonra, bu hakemliğe yeni Federasyon Başkanı ve MHK Başkanı nasıl kefil olacak merak ediyorum. Cüneyt Çakır, Fenerbahçe'nin sırtında kör bir bıçak gibiydi.

Dün gece Galatasaray kazanmadı, hakem kazandı. Bu utancı gurur sayan varsa, alsın müzesine koysun...Yanına da Cüneyt Çakır'ın resmini koysun...

BÜLENT TULUN (FOTOMAÇ)

Maçın hakemi Cüneyt Çakır, bence kariyerinin en kötü yönetimlerinden birini gösterdi. Özellikle Lugano atıldıktan sonra düdüklerinin trajik bir biçimde Galatasaray aleyhine dönmesi, inanılmaz faulleri es geçmesi, gösterdiği kırmızı kartın altında ezildiğini gösterdi. Bu maça yakışmadı.

Neticede Galatasaray yine Fenerbahçe'yi Paris'e kadar götürüp, Eyfel Kulesi'ni göstermeden geri getirdi.

SELÇUK YULA (FOTOMAÇ)

Galatasaray'ın aldığı bu galibiyet ne futbolcuların ne teknik ekibin eseridir. Sahada hakem diye dolaşan Cüneyt Çakır'ın marifetidir. Yahu kardeşim. Be Cüneyt Çakır, Gökhan Gönül sahanın içindeki topu eline alıyor ve tacı kullanacak. Arkadan başka biri sahaya başka topu atıyor. Sen buna kırmızı kart veriyorsun. Sen hakem değilsin.

Bu görüntülerini bir vatandaş olarak UEFA'ya göndereceğim. O kadar sert geçen maçta G.Saraylı futbolcuları müsamaha gösterip, Fenerlileri doğra. Aferin sana. Fenerbahçe, 9 kişiyle kaldığı dönemde bile G.Saray'a kök söktürdü. Her zaman söylüyorum. İkisi arasına büyük fark var. G.Saray, Cüneyt Çakır'ın himayesinde olmasa F.Bahçe'yi yenmesi mümkün değil. Saçma sapan kararlarla Gönül ve Lugano'yu oyundan atan Cüneyt Çakır, Galatasaray'ı yarı finale çıkarmıştır. Aferin sana Cüneyt. Fenerbahçe için bu önemli değil.

BÜLENT TUNCAY (FOTOMAÇ)

Maçın yönünün değiştiği an, Lugano'nun kırmızı kart gördüğü pozisyondu. Hakem Cüneyt Çakır, o kadar çok düdük çalıp, o kadar çok kart gösterdi ki, maçı yamalı bohçaya çevirdi. O andan itibaren derbinin gidişatını sinir ve stres belirledi. Özellikle ikinci yarıda üst üste 3 pas yapılamaz oldu faulden ve düdükten. 2. yarının futbol açısından en önemli olayı Zico'nun son yarım saatte Kezman'ın yanına Semih'i almasıydı.

HADİ TÜRKMEN (FOTOMAÇ)

75'te başlayıp 90'a kadar hakem Çakır, sanki MHK'yi sabote edercesine Gökhan'ı, Volkan'ı ve Lincoln'ü kırmızı kartla oyundan atıp maçı katletti. Bugüne kadar hakemlerle ilgili hiç yazmayan beni bile çilden çıkaran Cüneyt Çakır'ı kınıyorum.

ERDOĞAN ŞENAY (MİLLİYET)

Cüneyt Çakır'a gelince, dünkü oyunun çok gerilimli geçeceğinden habersiz ve maçın önüne geçmek gayretkeşliği içindeydi. Adeta kart çıkarmak için eli cebinde koşuşturdu.

Lugano konusundaki haklılığı dışında kalan tüm kartları, düşünmeden ve hasas değerlerden çok uzaklarda kalarak kullandı.

İLHAN SÖYLER (HÜRRİYET)

Sahanın içinde gördüklerim hiç de hoş değildi. Son yılların en çirkin derbisini izledim. Bunda maçın hakemi Cüneyt Çakır'ın da payı vardı kuşkusuz. Evet, sahanın her yanına koştu, oyunu yakından takip etmeye çalıştı. Ama hata üstüne hata yaptı. Örneğin ilk yarının sonunda Hakan gole giderken oyunu bitirdi. Düdüğü çok sık çalıp oyunu durdurdu. Ve oyuncuların oyundan kopup birbirleriyle sataşmalarına yol açtı.

ALAATTİN METİN (AKŞAM)

Cüneyt Çakır sahneye çıktı. Bu maçta "futbol değil, ben konuşulacağım" diyerek Fenerbahçe'nin Galatasaray karşısında oynadığı yürekli futbolun önüne geçti.. İlk yarıda taç atışında topu değiştiren Volkan'a gösterdiği sarı karta kafası takıldı.. Hakem hocalarının deyimi ile dağıldı.. Dengelemek isterken,hiç hatası olmayan, düştüğü yerden topu alan Gökhan'a da kart gösterdi.. Oysa ikisi aynı değildi.. Volkan'a da Gökhan'da hiç ihtar vermeden çok ucuz kartları çıkardı.. Ama aynı hareketi yapan Alex'e gösteremedi.

OGÜN ALTIPARMAK (YENİ ŞAFAK)

Kart rekortmeni Lugano, ilk 30 dakikada iki sarı kartla oyun dışı kalınca Fenerbahçe, ezeli rakibi karşısında 10 kişi kalarak avantajı rakibine kaptırdı. 50 yıllık futbol hayatımda bu kadar sarı ve kırmızı kart gösterilen maça ilk defa şahit oldum.

Hakem Cüneyt Çakır, gösterdiği kartlarda haklıydı ama Fenerbahçe'ye karşı rahat gösterdiği kartları malesef Galatasaray'lı futbolculara yapamadı, sert müdahelelere kayıtsız kaldı.

... İşte, bir hakemin bir takım üzerinde bu derece hakimiyet kuracağı ve onu cezalandıracağı bir kez daha görüldü. Ayıptır. FIFA kokartı takmışsın, aynı kuralları Galatasaraylı futbolculara da göstermen lazımdı. Ama sadece Lincoln'e ikinci sarı kartı göstererek zaten bitmiş oyunu bitirdi. Yazıklar olsun.

ERGUN GÜRSOY (HÜRRİYET)

SON zamanlarda G.Saray-Fenerbahçe karşılaşmalarına hep tribünler damgasını vuruyordu. Ya taraftarların kavgası ya da yöneticilerin söz düellosu, futbolcuların ve oynanan futbolun önüne geçerdi.

Çarşamba günü oynanan kupa maçında ise çark tam tersine döndü. Maçın hakemi Cüneyt Çakır'ın, iyi yönetebileceği maçta otoritesini kartlar üzerine kurması, en büyük yanlışıydı. Çakır'ın "küçük-küçük" yanlışları büyüdü, "kartopu" oldu ve maç da, oluşan "çığ" altında kaldı. Bu afetten en büyük zararı da futbolcular gördü.

SELÇUK YULA (FOTOMAÇ)

Hakem Cüneyt Çakır artık dibe vurmuştur. Her şey bir yana Gökhan'ı oyundan atmasının tek yorumu olabilir, o da "futbol adına işlenmiş cinayettir." Sahadaki topu almak için eğilen Gökhan'a dışarıdan atılan topu ihraçla değerlendirecek hakemlik dünyada göremezsiniz, bulamazsınız. Federasyon, A.Gücü maçında Gökhan'ı cezalandırmamalı ve sahaya çıkarmalıdır. Son üç yıldır F.Bahçe'ye kupa vermemek için adeta seferberlik ilan eden hakemler kervanına Bülent Demirlek ve Selçuk Dereli'den sonra Cüneyt Çakır da dahil olmuştur.

F.Bahçe yönetimi bundan sonraki kupa maçlarına PAF takımla çıkma kararı almalıdır. Lig, kupadan daha önemlidir. Üç kırmızı kartın lige nasıl etki edeceğini düşünürseniz haklılığım ortaya çıkar. F.Bahçe, Türkiye'nin en büyük sivil toplum örgütüdür ve haksızlıkların yaşandığı yerde eylem yapmak ülke adına F.Bahçe'nin asli görevi olmalıdır.

BİLGİN GÖKBERK (MİLLİYET)

Sonda söyleyeceğimi bir de başta söyleyeyim.
Alt tarafı bir maçtı...
Hakemin "bu maçın içine ettiğini" kabul edelim.
Öyle olsun,
Yine de...
Alt tarafı "bir hakemin içine ettiği bir maçtı".
Hepsi hepsi bu kadar, daha fazlası değil.
Ali Aydın'ın ipini Özhan Bey çekmişti.
Cüneyt Çakır'ınkini de Nihat Özdemir çekti.
"Bu tip hakemler silinmeliydi Türk futbolundan".
Bir arpa boyu ileri gitmemişiz.
Maalesef.
Çok klasik oldu ama...
Olsun.
Herkes anlasın...

ALAATTİN METİN (AKŞAM)

Fenerbahçe cephesinde öfke ve kuşkuların yarattığı büyük bir gerilim var. Kiminle konuşşam, hangi yöneticiyi arasam ilk sözü, "Galatasaray'a yenildiğimiz için asla üzülmüyoruz. Futbol bu, yenersin, yenilirsin. Kılıf da aramıyoruz. Ama üç senedir kupada hakem hataları ile yolumuz kesiliyor. İzmir'de kupa finalinde Bülent Demirlek, geçen sene Şükrü Saracoğlu'nda Selçuk Dereli. Bu sene de Ali Sami Yen'de Cüneyt Çakır" diyorlar.

İşte öfkenin, ana konusu bu.

Ve haklı olarak da kendi kendilerine şu soruyu soruyorlar:

"O vakit biz milyon dolarlar verip niye yıldız futbolculara yatırım yapıyoruz?"

İçlerine sindiremedikleri; hakem hataları. Bir hakemin çıkıp, bir hareketle bir takımın kaderi, geleceği ile oynaması.

Maçtan sonra Başkan Vekili Nihat Özdemir'in "Bu tip hakemler Türk futbol tarihinden silinmeli" sözünün arkasında, Futbol Federasyonu ile yeni bir kavganın başlangıcı değil, futbolun, dürüst, adaletli, temiz yönetilmesi yatıyor.
ÇAKIR'A DESTEK VERENLER

TANJU ÇOLAK (FOTOMAÇ)

Kupa derbisinde G.Saray çok üstün oynadı. Kalli satranç ustası gibiydi Cüneyt Çakır bence çok iyi bir maç yönetti. Kuralları harfiyen uyguladı

Hakeme gelince, Çakır ailesinin genlerinde iyi hakemlik olduğu her haliyle belliydi. Cüneyt Çakır mükemmele yakın maç yönetti. Cesur kararlar verdi. MHK'yi doğru seçim yapmış olduğu için kutluyorum. FIFA'nın öngördüğü ve kitaba yazdığı, ısrarla uygulayın dediği tüm kuralları uyguladı.

EMRAH KAYALIOĞLU (SABAH)

Sarı kart yağmurunun yanında dört de kırmızı kart çıkan maç sonrası Cüneyt Çakır çok tartışılacak. Fenerbahçe Başkanvekili Nihat Özdemir'in Gökhan'ın kırmızısı için yaptığı "Elinde top taç atarken top toplayıcı bir top daha atıyor" gibi dezenformasyonları göreceğiz. Fenerbahçe faturayı hakeme kesecek ve Lugano'dan sarısı varken hakeme yaptığı gözlük işaretinin hesabı sorulmayacak. Ya da; ilk yarıda dört dakikalık uzatmada iki sarı kart çıkmışken, uzatmanın uzatması oynanmalıyken bir saniye bile eklenmeyip Volkan'ın bomboş atağında devrenin bitişi unutulacak. Çünkü Türkiye'de yaygarayı hep kaybeden koparır.

MUSTAFA DENİZLİ (MİLLİYET)

Cüneyt Çakır kartların önemli bölümünde haklı, fakat oyunu kontrol etmek isterken tansiyonu yükseltti. Tansiyon yükselince de bütün olayların birinci adamı oldu. Fenerbahçe taç atacak. Gökhan'ın kullanacağı top da çizginin yanında. Gökhan'ın hareketi çok ağır yorumlandı ve tansiyon daha sonra koptu. Önceki kartların yanlışlığı, doğruluğu da tartışılır hale geldi

ERMAN TOROĞLU (HÜRRİYET)

birinde Beşiktaş'ın rakibi Rize. Yani küçük takım. Böyle olunca hakemin de parası küçük oluyor. Diğerinde G.Saray'ın rakibi F.Bahçe. Yani büyük takım, parası da büyük. İki tarafta da aynı oyun kuralları uygulanmıyor mu? Evet. Peki niye burada fazla, orada az. Çünkü büyük takım, küçük takım farkı futbol federasyonları tarafından kabul edilmiş. Bu, maç parasına bile tesir etmiş.

Şimdi çoğunuz diyeceksiniz ki, "Bu maçla bu paranın ne alakası var?" Bir hakem çıkıyor, iki büyük takımın maçında oyun kurallarını kitabın yazdığı gibi uygulamaya kalkıyor. Amma ve lakin o büyük takım futbolcuları buna hazır değiller. Çünkü onlar büyük takımlarda oynuyorlar, onlara kurallar değişik uygulanmalı.

İLKER YASİN (HÜRRİYET)

BİR hakem otoritesine tecavüz edildiği anda sarı veya kırmızı kartlarında tereddüt etmemeli. Ama futbolu oynamış, futbolu bilen biri olarak, kart uygulanışında bu kadar cömert olmamalı. Hele Türkiye'deki standart çok farklı noktadaysa...

35 yıldır maç yazar, maç anlatırım. Eğer Cüneyt Çakır doğruysa diğer hakemler yanlış. MHK bu standardizasyonu mutlaka sağlamalı. Galatasaray 10, Fenerbahçe 8 kişi bitiriyor. Dün akşamki maç Türkiye standartlarında 19 kartın çıkacağı bir maç değildi.

Ümit'in golü Galatasaraylıların yıllar boyu üzüntü, Fenerbahçelilerin zevk duyacağı bir gece düşüncesinin de sonu oldu. Bu maç klasik bir F.Bahçe-G.Saray maçının skoru gibi oldu. Aklımda hala doğruları yaptığına inandığım ama Türkiye'deki standardın dışında bir hakem kaldı dün geceden.

UĞUR MELEKE (MİLLİYET)

Önümüzdeki birkaç gün boyunca, Galatasaray-Fenerbahçe maçında bilmem kaç kırmızı bilmem kaç sarı kart çıkaran Cüneyt Çakır üzerinden konuşulacak futbol... Hadi Çakır bu kartların yarısında hatalı diyelim, diğer yarısı etrafında da hiç özeleştiri yapmayacak oyuncular, kulüpler... Bir kırmızı kartın itiraz, birinin vakit geçirme, en az 3 sarı kartın "kart istemekten", birkaçının da hakemi aldatmaya yönelik hareketten olduğunu unutacağız hemen. Nasıl olsa hakem suçlu.

Bu genel disiplinsizlik halinin en son halkaya, kenardaki top toplayıcı çocuğa kadar sıçradığını da söyleyebiliriz aslında. Ve bu problemimizi bertaraf etmek için kendimizi düzeltmek yerine, başımıza bizi düzeltecek otorite getiriyoruz sürekli! Ali Aydın ve Serdar Tatlı'dan sonra Bünyamin Gezer de, bu özelliği ile meslektaşlarının önünde gözüküyor. Bir yerden sonra ölçü, kural kitabını kusursuz uygulamak değil, salt disiplini sağlamak oluyor.
Kendi ahlakımızdan emin olmadığımız için, polis koyuyoruz durmadan başımıza. Bir noktadan sonra da futbol sahasında ahlaklı olmak, bir erdem gibi gözükmeye başlıyor insana... Oysa hepimizin, uyarıya ve otoriteye gerek kalmadan ahlaklı olması gerekirken. Yazık...

OSMAN TANBURACI (YENİ ŞAFAK)

Galatasaray turu atladı ya....
Şimdi herkes hakem Cüneyt Çakır'ı asıyor!
Neymiş?
Çakır, Fener'in oyuncularını atmış, aleyhine kararlar vermiş, miş miş de miş miş... Hele bir de 11 - 11 olsaydı Fener yenilmezdi diyenler var! Se'yle sa'yla futbol oynanmaz! Atılmasaydılar kardeşim. Ne yapsın Çakır kitap at diyorsa...
Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Galatasaray 23 15 6 2 46 18 51
2 Fenerbahçe 23 15 5 3 48 25 50
3 Beşiktaş 23 15 4 4 36 23 49
Tümünü göster...
4 Sivas 23 15 3 5 34 17 48
5 Kayseri 23 12 8 3 38 18 44
6 Trabzon 24 9 5 10 33 30 32
7 Denizli 23 8 5 10 29 30 29
8 G.B. Oftaş 23 7 7 9 24 25 28
9 Ankaragücü 23 7 7 9 23 31 28
10 Konya 24 8 4 12 27 44 28
11 G.Birliği 23 7 6 10 34 33 27
12 Bursa 23 6 9 8 24 26 27
13 Gaziantep 23 7 5 11 26 36 26
14 İ.B.B. Spor 23 6 7 10 29 32 25
15 Ankaraspor 23 5 8 10 23 29 23
16 Ç.Rize 23 6 4 13 24 46 22
17 V.Manisa 23 5 6 12 32 43 21
18 Kasımpaşa 23 4 3 16 17 41 15
20:00
Konyaspor - Trabzonspor
Turkcell Süper Lig (LİG TV)
Haftanın Maçları
24. Hafta
 Ankaraspor -  
  Gaziantep -  
 Konya 1  
  Trabzon 0  
 Kasımpaşa -  
  G.Birliği -  
 V.Manisa -  
  İ.B.B. Spor -  
 Ankaragücü -  
  Fenerbahçe -  
 Kayseri -  
  Denizli -  
 Ç.Rize -  
  G.B. Oftaş -  
 Bursa -  
  Sivas -  
 Beşiktaş -  
  Galatasaray -  
Haftanın Maçları
25. Hafta
 Galatasaray Kayseri  
 Denizli Ankaraspor  
 Gaziantep Ç.Rize  
 G.B. Oftaş Bursa  
 Fenerbahçe V.Manisa  
 G.Birliği Beşiktaş  
 Sivas Ankaragücü  
 Trabzon Kasımpaşa  
 İ.B.B. Spor Konya