kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

BM'den tarih istedi

Stelyo BERBERAKİS / LEFKOŞA
Seçimi kazanan Hristofyas'ın ilk icraatı, Talat'la 'keşif görüşmesi' için tarih istemek oldu.... KKTC lideri Talat da seçim sonrası çok umutlu olduğunu belirtip ‘Yıl sonuna kadar çözüm mümkün’ dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
BM'den tarih istedi
Liderlik seçimini komünist AKEL'in başkanı Dimitris Hristofyas'ın kazanmasıyla Güney Kıbrıs dün kızıl bayraklara büründü. Öncekilerin aksine bu kez Yunan bayraklarının yer almadığı kutlamalarda Kıbrıs ve AKEL bayrakları, orak çekiçli amblemler dalgalandı. Bu neşenin en önemli nedenlerinden biri, yeni liderin Kıbrıs sorunun çözümüne ağırlık vereceğini vaat etmesiydi elbette. Yeni lider Hristofyas, beklentileri karşılamaya ilk icraat gününde başladı. Dün Reuters haber ajansına verdiği röportajda, "KKTC Cumhurbaşkanı M. Ali Talat'la keşif görüşmesi ayarlanması için BM'den tarih istediğini" söyledi.

'İKİ TOPLUMLU FEDERE KIBRIS'
Geçen hafta iki taraf da BM heyetinin mart ayı sonunda adaya gelerek bir dizi temaslarda bulunacağını açıklamıştı. Ancak heyetin gelişine Hristofyas'ın girişimi, Talat'ın "Son derece umutluyum" açıklaması eklenince çözüm umutlarını yeşerdi. Reuters'a röportajında yeni Rum lider şunları söyledi: "BM'nin Lefkoşa temsilcisiyle temasa geçtim bile. İlk adım, Sayın Talat'la keşif görüşmesi olacak. Kıbrıs sorununu çözmek için iyi niyetle doluyuz. Ancak burada düğüm, işgalci ülke Türkiye. Hristofyas ve Talat, diğerleri ne kadar iyi niyete sahip olursa olsun hep düğüm halinde kalırız..." BM tasarıları, uluslararası yasalar ve Avrupa hukuku temeline dayanacak İki toplumlu federasyon istediklerinin altını çizdi. "Biz, milliyetçilerin kurbanı olan kahramanlarımızın kanıyla birbirine bağlıyız. O kahramanlara dostluk ve işbirliğini yeniden yaşatmak, birleşik federe bir Kıbrıs kurmak için elimizden geleni yapmayı borçluyuz" diye konuştu. KKTC lideri Talat ise Hristofyas'ın zaferiyle ilgili çok olumlu mesajlar verdi. Çok iyi ve uzun yıllar tanıdığı birinin seçildiğini belirtip şunları söyledi: "2008 yılı sonuna kadar çözüm mümkün. Çözüm dinamiği çok güçlü. Umutsuz olmam için neden yok. Kıbrıs sorununu çözmek istiyorum.."

RUM KESİMİ İZLENİMLERİ
Görüştüğümüz siyasetçi ve gazeteciler de adada yeşeren "büyük umutları" net olarak dile getiriyor. Örneğin eski Rum lider Yorgo Vasiliu. "Benim dönemimde Rauf Denktaş gibi uzlaşmaz ve sert bir muhatabım vardı. Oysa şimdi Hristofyas'ın karşısında soruna çözüm istediğini sık sık dile getiren Talat var" diyor. AKEL milletvekili Takis Hacıyorgu da Hristofyas'ın Kıbrıs sorununa ağırlık vereceğini ve bu konuda samimi olduğunu söylüyor. Gazeteci Aris Viketos ise "Rakibi Kasulides de, DİSİ partisi de toplumlara eşit haklar tanıyan çift yönetimli bir federasyon formülü yolunda atılacak adımlarda Hristofyas'a açık çek verdiler..." Politis gazetesi genel yayın yönetmeni Andreas Parashos da Hristofyas'ın samimiyetine inananlardan. "Sorunun çözümüne ağırlık vereceği yolundaki açıklamaları Rum tarafında inandırıcı oldu. Hristofyas'ın bu seçimleri kazanmış olmasının gerçekten tarihi bir önemi var" diye konuşuyor...
Haberin fotoğrafları