kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ankara oyun havalarının aranan isimleri

Peçenekli Süleyman (Keleş)
Muharrem Ertaş'ların izinde
"Küçükken çamaşır dövdüğümüz tokaca tel bağlayıp saz icat etmiştim. Zekeriya Bozdağ gibi çalmaya çalışırdım hep. 26 yıldır müzik yapıyorum. Sevenlerim bana 'dayı' derler, aile sanatçısıyım ben, saygıda kusur etmem, hep saygı görürüm. Benim dönemimden Mehmet Demirtaş, Savaş Göçer, Oğuz Yılmaz gibi isimler kaldı. 18 tane albüm yaptım, mesela Köylü Bozması albümüm 600 bin sattı. Bunlar resmi rakam, zaten MESAM üyesiyim. Bestelerim var, 60 tane derleme yaptım. Hep İç Anadolu müziğine sadık kalmaya çalıştım. Hacı Taşan'ın, Refik Başaran'ın, Muharrem Ertaş'ın izinden gitmeye gayret ettim. Bu müziğin asıl kaynağı Ayaş, Gölbaşı, Polatlı. Beş sene önce 1000 avro verip Fushman bir bağlama yaptırmıştım, hâlâ da sırrı çözülemeyen bir bağlamadır bu. Diğerleri gibi elektro değil

Çubuklu Yaşar (Yanık)
Kaşık sesini duymaya görün
"20 senedir bu işin içindeyim. Çubuk'ta köy düğünlerinde toplanır türküler söylerdim. Herkes birbirinin türküsünü okur ama işin farkı nasıl sunduğunda ortaya çıkar. Yoğurttan Ayran Olmaz adlı türküm Youtube'da en çok dinlenenler arasında, Ali Dayı da öyle. Zaten Ali dayılardan bizim oralarda çokça bulunur. Çubuk'ta ticari taksim vardı, düğünlere yolcu taşırdım, zaten hevesim de vardı. Üç yıldır Renk Eğlence Merkezi'nde çıkıyorum. Belden aşağı söz yoktur bizde, en fazla, 'Ufalda cebime gir, davul bile dengi dengine' gibi sözler olur. Herkesin dilinde bu sözler, türküler dolaşır. Sazımız kara düzen, vurduk mu saza eğlence başlar. Ankara'nın insanı kaşık sesi duyduğunda yerinde durmaz ki. Bu müziğe Sincan müziği denmesi, Güdül, Ayaş, Kazan gibi civar ilçelerden gelenin işini gücünü Sincan'da görmesinden kaynaklanıyor."

Ankaralı Yasemin (Aydın)
Farkımız cilada
"Yaptığımız müzikte hip-hop, Ankara oyun havaları, İç Anadolu'nun türküleri var. Zaten Ceza dinlemeyi de severim. 1979'da Ankara'da doğdum. Dikmen'de büyüdüm. Bir okul partisine Savaş Göçer, Oğuz Yılmaz'ın geleceğini duymuştum da aklım çıkmıştı. Şimdi aynı tarz müziği icra ediyoruz. Bizimkisine 'köy pornosu' diyorlar ama pop parçalarından daha mı edepsiz şarkı sözlerimiz? 'Derdin neyse buyur abi, hopdedik ne oluyor yani...' Bunu günlük hayatta kim söylemiyor ki? Bu müzik Ankaralıların kanında dolaşır. Dokuz tane albümüm var. Albümler genelde yaz aylarında düğün mevsimine doğru çıkar. Düğünlere giderim. Buna Sincan müziği demek yetersiz, kökenlerine bak Muharrem Ertaş, Çekiç Ali'yi bulursunuz. Biz daha eğlencelik piyasa işi yapıyoruz, tek fark da bu."
Haberin fotoğrafları