kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Sevilla 2006’da ilk UEFA Kupası’nı kazandı.

Endülüs'te futbol, fiesta, gazpacho

Nuh KÖKLÜ
Şampiyonlar Ligi eleme maçında Fenerbahçe'ye İstanbul'da 3-2 yenilen Sevilla, 4 Mart'taki rövanşa hazırlanıyor. İşte iktidarla kurduğu yakın ilişkiyle tanınan futbol takımından soğuk çorbası 'gazpacho'ya kadar Sevilla kenti..
İLİŞKİLİ HABERLER
Endülüs'te futbol, fiesta, gazpacho
7 Mart 1890. Sevilla gazetelerinde çıkan küçük bir ilan: "Sevilla ile Huelva Recreation (şimdiki adı Recreativo) futbol takımları, Tablada Hipodromu'nda bir gösteri maçı yapacaktır." Birkaç hafta önce Bailan Caddesi, 41 numarada bir araya gelen İngiliz ve İrlanda kökenli gençlerden oluşan Sevilla, maçı 2-1 kazanır. 14 Ekim 1905'e kadar iki takım arasında yapılan karşılaşmalar, 'match'ten öteye gitmez. Sevilla'nın resmi kuruluşu ise o tarihte Sevilla bölgesinin devlet başkanı Jose Luis Gallegos tarafından ilan edilir. Takım, ilk resmi maçını 30 Ocak 1909'da Huelva'yla oynar. İspanya'nın güneybatısında yer alan ve Endülüs Özerk Bölgesi'nin en büyük kenti olan Sevilla'ya gittiğinizde bazı evlerin duvarlarındaki NO8DO yazısıyla karşılaşırsınız. 'Bırakmadım' (No me ha dejado) anlamındaki yazı, 8. yüzyılda kenti ele geçirmeye çalışan isyancı oğluna karşı savaşa girişen Kral Alfonso Sabio'dan kalmış. Sevillalılar hâlâ N08DO tabirini kullanır... Endülüs yerel liginde 25 yıl boyunca şampiyonluklar kazanan Sevilla, 1934-35 lig sezonunda İspanya birinci ligindeki ilk maçını Sabedell takımıyla oynar ve maçı 3-0 kazanır. Sevilla'nın futbol tarihine geçişi ise Hercules'le oynanan maç sırasında, stadın Alman uçakları tarafından bombalanması ve maçın ikinci yarısının tatil edilmesiyle olur.

1995'TE KÜME DÜŞTÜ
1958 yılında bugünkü statları Ramon Sanchez Pizjuan'a taşındıktan sonra ikinci lige düşen Sevilla, 1992-93 sezonunda Diego Armando Maradona'yla birlikte Avrupa'nın başarılı kulüpleri arasında sayılmaya başlanır. Ama 1 Ağustos 1995 tarihi, hem Sevilla hem de İspanya futbol tarihine kara bir leke olarak geçer. O sezon küme düşer. Hatta bir sonraki sezon, takımın tekrar birinci lige alınması için ligin 22 takımla oynanmasına karar verilir. Ve Sevilla ile Albacete tekrar birinci lige döner. Takımın bugünkü güçlü yapısına kavuşmasındaki en önemli etken, 1999 yılında başkan Roberto Ales'in Alman usulü ekonomik savaş kararı almasıdır. Önce; başta Jesuli olmak üzere yıldız futbolcular satılır, kulüp altyapıya ve Latin Amerika'dan genç futbolculara yönelir. Uruguaylı Dario Silva, Brezilyalı Julio Baptista bu dönemde takıma gelir. Ve 2006'da UEFA Kupası'nı kazanırlar.
Haberin fotoğrafları