kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Savaş kapıda korkusu

Sırbistan sınırında iki geçiş noktasının bin kişilik bir Sırp grup tarafından yakılmasının ardından Sırbistan sınırı kapandı. Bölgede şiddet olaylarında artış bekleniyor... Sırp basını gösterileri Yugoslavya'nın dağılması dönemi benzeri başlıklarla manşete taşıdı. Dünya yaklaşan savaşın ayak seslerinin duyulduğu endişesinde..
Kosova'nın pazar günü bağımsızlık ilan etmesine Sırbistan hükümeti sadece siyasi ve ekonomik karşılık vereceğini açıkladı. Ancak salı günü Sırpların ilk şiddet eylemleri start aldı. Ve dün Sırbistan'ın yüksek tirajlı tabloid basını bu şiddet gösterilerinin ve Sırpların başkaldırısının bununla kalmayacağını yazdı. Ülkenin en çok satan gazeteleri Kuriri, Gazeta ve Pravda Sırp grubun saldırısıyla ilgili olarak Yugoslavya'nın parçalanma döneminde Sırp basının kullandığı manşetleri attı. Gazeteler, "Sınırdayız", "Ayaklanma", "Kosova'yı koruyun" gibi başlıklar attı.

'KANUNLARINI SAYMAYIN'
Alman Haber Ajansı (dpa), "Sırp gazeteleri Sırp bayrakları sallayarak sınır kapılarına saldıran grubu manşetlere taşıdı. Aynı Yugoslavya'nın parçalanma sürecindeki gibi..." diye yazdı. Basın Sırbistan Başbakanı Kostunica'nın "Sırplar yasadışı Kosova'nın kanunlarına uymak zorunda değil" ifadesine de yer verdi. Ve Sırpların şiddet eylemlerinin haklı olduğunu belirtti. Ülkenin daha ciddi siyasi gazatalariyse her sert çıkışın Kosova'nın daha da kendilerinden kopmasına neden olacağını yazdı.

ARNAVUTLARA TEHDİT
Olaylarla ilgili olarak Sırbistan hükümetinden doğrudan bir açıklama gelmedi. Sırbistan'ın Kosova Bakanı Slobodan Samardzic, "Tabi olaylar hoş değil ancak meşru" dedi. Sırbistan Savunma Bakan Yardımcısı Dusan Spasojevic ise Sırbistan içinde yaşayan Arnavutlar sert bir dille tehdit etti. "Bizim ordumuzla karşı karşıya gelmeye kalkarlarsa olabilecek en sert şekilde cezalandırılacaktır" diyerek Arnavut grupların silahlanmasına ve olası bir Kosova benzeri olaya izin verilmeyeceğini belirtti.
Haberin fotoğrafları