kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
EMRE AKÖZ

İlk cunta

ABD devlet arşivlerinin bir bölümü üzerindeki gizlik kaydı kalktı da haberimiz oldu: 1969'da az daha bir darbe daha yapılacakmış.
Neymiş... Dönemin Parlamentosu... 3'üncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Demokrat Partililerin... 1960 darbesini yapanlarca konulan siyasi yasaklarını kaldırmaya kalkışmış...
Sebep bu!
Bir kere şunu söyleyeyim: Siyaset bilimcileri bu olayı iyice deşmeli. Bunu yaptıkları takdirde... 'Yasakların kaldırılması' konusunun, bir " sözde gerekçe " olarak öne sürüldüğünü... Onun arkasında, " sen-ben " kavgası yapan komutanlar olduğunu (da) göreceklerdir.
İkinci olarak: Bizim medyada darbe girişimlerini 1960 ile başlatanlar var. Yanılıyorlar. 1960 olsa olsa " başarıya ulaşan " ilk cuntadır.
Hem o dönemde; yani 1960'ta... Hem de şimdilerde ulusalcı takozların geçmişe bakarak öne sürdükleri gerekçeler birer palavradır.
Çünkü DP'yi devirme planları taa 1954'e dek uzanır. Fol yok, yumurta yok; adamlar cunta kurup darbe planlıyor.
Bu kadar mı?
Hayır, daha da evveli var.
Yıl 1942 . Almanlar, Balkanlar'ı işgal edip Türkiye sınırına dayanmışlar. Cumhurbaşkanı İnönü savaşa girmemek için çabalıyor. İki Almanlara göz kırpıyor, bir İngilizlere...
İşte bu şartlarda dahi İnönü'yü ve Hükümet'i devirmek için cuntalar kurulmuştu. Yaa!
Not: 100 kişiden 99'u bunu bilmez. Cuntacılığın 1957 seçimlerinden sonra başladığını sanır. Çünkü bu tip bilgiler, okulda öğretilmez, medyada pek yer almaz. Teferruattan sayılır. Halbuki cuntacılığın, tabiri caizse ordunun "genetik yapısında" olduğunu göstermesi açısından önemlidir.