kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Elektrik üreticisinden uyarı: Sistem kilitlenebilir

OLCAY AYDİLEK ANKARA
Devlete sattığı elektriğin parasını alamayan özel sektör BOTAŞ'a gaz parasını ödeyemiyor. Üreticiler, "BOTAŞ gazı kesebilir" diye uyarıyor..
Özel sektör elektrik üreticileri, elektrikte sistemin kilitlenebileceği uyarısında bulundu. 'Elektrik borsası' olarak da anılan Dengeleme Uzlaştırma Sistemi gereğince devlete sattıkları elektriğin parasını zamanında tahsil edemeyen üreticiler, BOTAŞ'a doğalgaz parasını ödemediği için isyan ediyor. Ege Bölgesi'nde 13 ili saatlerce karanlığa boğan kesinti sonrasında kurulan 'elektrik borsası' modeli uygulanmaya başlandı. Arz-talep hareketlerinin fiyatı belirlediği model çerçevesinde ürettikleri elektriğin satışını yapan özel sektör elektrik üreticileri, son aylarda devletten elektrik alacaklarını alamamaktan şikayetçi oluyor. Üretici şirketler, her ayın 15'inde bir önceki ayın elektrik satış faturalarının gönderildiğini belirterek, "Aralıktan 40 milyon YTL kadar alacağımız var" dedi. Devletin, faturanın teslim edildiği tarihi izleyen 5 iş gününde ödemeleri yapması gerektiğini anlatan üreticiler, "Devlet, bu paraları zamanında ödemediği için temerrüde düşüyor. Dolayısıyla faiz yükünü de üstleniyor" dedi.

GAZ PARASI KORKUSU
Her ayın 17'sinde BOTAŞ'a bir önceki ay çektikleri doğalgazın parasını ödemek zorunda olduklarını anımsatan üreticiler, "Devletten daha aralıkta sattığımız elektriğin parasının bir bölümünü alamadık. Bunları tahsil edemezsek BOTAŞ'a gaz parasını ödeyemeyiz. Bu durumda BOTAŞ gazı kesebilir. Sistem kilitlenebilir" diye uyardı. Üreticiler, aralık alacaklarını tam olarak tasfiye edemeden, ocak faturalarını gönderdiklerini bildirdi. Üreticilerin, bu mekanizma çerçevesinde devlete, aylık 350-400 milyon YTL arasında değişen tutarlarda fatura kestiği belirtildi. Enerji Bakanlığı, üreticilerin alacakları için devreye girdi. Bakanlık, şirketlerin alacaklarının öncelikle ödenmesini, gerekirse TEDAŞ ve Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ'nin (TETAŞ) kredi çekerek ödeme yapmasını gündeme getirdi.