kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Gülbenkyan işhanı da iade edilecek taşınmazlar arasında.

Yasa çıkmadan AİHM gözüktü

Osman AYDOĞAN / Barış ERDOĞAN
Vakıflar Yasası haftaya Meclis'ten geçiyor. Gayrimüslim cemaatleri ise yasadan memnun değil, "Gerekirse AİHM'ye gideriz" diyorlar..
9'uncu uyum paketinde yer alan ve yıllardır Avrupa Birliği'nin kapısını açacak anahtarlardan biri olduğu iddiasıyla yasalaştırılması istenen Vakıflar Yasası'nda sona gelindi. 10. Cumhurbaşkanı Sezer'in veto ettiği, muhalefet partileri CHP ve MHP'nin "Sevr geliyor" diye sesini yükselttiği Vakıflar Yasası gelecek hafta Meclis'ten geçiyor. Yasa, gayrimüslim cemaatleri avukatları tarafından bazı olumlu düzenlemeler getirmekle birlikte, cemaat vakıflarının en temel ve aciliyet arz eden sorunlarını çözmekten uzak olarak değerlendirildi. Avukatlara göre yasa bu haliyle geçerse cemaat vakıfları talep ettiklerinden çok daha az malı geri alabilecekler. CHP'nin "Lozan deliniyor, Sevr geliyor" diyerek, MHP'nin ise, "Karşı çıkmak vatan borcudur" sözleriyle itiraz ettiği yasa, son maddesine kadar virgülüne dokunulmadan geçerken son dakikada değişikliğe uğradı. Yabancıların karşılıklılık esasına göre Türkiye'de vakıf kurabileceğini düzenleyen yasaya bu vakıfların sahip oldukları şirketler aracılığıyla Türkiye'de mal edinemeyecekleri eklendi.

200 MİLYON YTL'LİK MAL
Yasaya göre, takma isimlerle tapuya tescil ettirilen, 1936 beyannamesinden sonra cemaat vakıfları tarafından satın alınan ve 1974'te Hazine ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geçen mallar asıl sahipleri olan cemaat vakıflarına 18 aylık geçiş sürecinde iade edilecek. Ancak, iade için Vakıflar Meclisi'nin olumlu kararı aranacak. Taşınmazların değerinin 200 milyon YTL'ye yaklaştığı belirtiliyor.