kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Belçikalı milletvekilinden Türkiye makalesi

Yeni Haber
Belçikalı liberal milletvekili Richard Miller, Avrupa Parlamentosu'nun eski başkanlarından Fransız Simone Veil'in Türkiye'nin AB'ye katılımına karşı çıkan açıklamalarına sert tepki gösterdi...
Veil, geçen ay Brüksel'de yaptığı değerlendirmede, "Türkiye Avrupa'da değildir, olay bu kadar basit" ifadelerini kullanmıştı. Milletvekili Miller'in, bugün, yüksek tirajlı "Le Soir" gazetesinde yer verilen makalesinde, Türkiye'nin coğrafi ve kültürel açıdan Avrupa'nın bir parçası olduğu belirtildi.

Türkiye'nin AB'ye katılımının siyasi, ekonomik, askeri önemine işaret edilen makalede, bu ülkenin coğrafi açıdan Avrupa'da yer almadığını iddia eden Fransız Veil'e, Fransa'nın Avrupa'dan binlerce kilometre uzaktaki sömürgelerinin varlığı ve bunların AB kapsamında kaldığı hatırlatıldı.

Miller, AB üyesi olan Kıbrıs Rum kesimi ve Malta'nın coğrafi konumlarına da işaret etti, AB'ye katılım için coğrafi koşul bulunmadığına değindi. Türkiye'nin Avrupa medeniyeti ve zihniyeti ile bağlantısı olmadığı düşüncesini savunan Simone Veil'i eleştiren Belçikalı milletvekili, Avrupa medeniyetinin, kültürünün ve kimliğinin tanımlanmasındaki zorluk ve sorunlar üzerinde durdu, bu kültür, felsefe ve medeniyetin Anadolu topraklarından kaynaklandığını hatırlattı.

"Avrupa medeniyetinden söz edilirse Türkiye bu medeniyet bünyesinde tarihi bir yere sahiptir" denilen makalede, demokratik açıdan da Türkiye'nin aynı değerleri paylaştığı, bu ülkede kadınlara seçme ve seçilme hakkının Fransızlardan, Belçikalılardan, İsviçrelilerden daha önce tanındığı belirtildi.

Makalede, Türkiye'ye karşı ön yargılardan uzak durulması ve gerçekçi olunması çağrısında bulunuldu.