kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çarşaf polemiği

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, türban düzenlemesine karşı çıkanların eleştirilerine partisinin grup toplantısında sert yanıt verdi.

Erdoğan, medyayı, CHP'yi ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı "diktatoryal bir rejim istemekle" suçladı. Erdoğan, "İdam sehpasının yolunu gösteriyor. Sen nasıl demokratsın ya, nasıl demokratsın? Biz bu yola çıkarken daha önce demokrasiye inanmış insanların söylediğini biz de söylüyoruz. Biz o beyaz çarşaflarla beraber yola çıktık. Biz bu konuda bedele hazırız, bu konuda hazırız" dedi.

Erdoğan partisinin grup toplantısında konuştu. Kendisine "Sayın Başbakan niye kızıyorsun" dediklerini belirten Erdoğan, "Ben ciğerlerimden konuşuyorum. Ama bunlar sipariş üzerine konuşuyorlar" dedi. Erdoğan şöyle dedi:

"Bunların derdi başka. Özgürlükler konusundaki hassasiyetiniz sadece sizin işinize gelen konuları mı kapsıyor? Eğer bu sorulara gerçekten 'evet' diyorsanız korkarım ki siz demokrasiyi yanlış öğrenmişsiniz. Sizin düşlediğiniz düzen demokrasi değil düpedüz diktatoryal bir rejimdir.

Farklı görüşler var, bir tartışma ortamı var diye kimsenin Türkiye'yi bölünmüş gibi göstermeye hakkı yoktur olamaz. Buyurun daha şimdiden, daha Cumhurbaşkanı değerlendirmesini yapmadan ana muhalefetin başı şimdiden ahkam kesmeye başladı, şimdiden yargıya akıl vermeye başladı, şimdiden yönlendirmeye başladı. İstikamet veriyor ve idam sehpasının yolunu gösteriyor. Sen nasıl demokratsın ya, nasıl demokratsın? Ama biz şuna inanıyoruz, biz bu yola çıkarken daha önce demokrasiye inanmış insanların söylediğini biz de söylüyoruz. Biz o beyaz çarşaflarla beraber yola çıktık.

Biz bu konuda bedele hazırız, bu konuda hazırız. Düşünceyi ve fikir tartışmasını çatışma gibi gösterip demokrasiyi farklılıkları, özgürlükleri kötülemeye, dayatmacılığı, tek sesliliği yüceltmeye çalışıyorsunuz. Sıhhiye Meydanı'na gelen hanım kardeşlerimizi, hele hele bir tanesini 70-80 yaşındaki bir Anadolu kadınını sahneye çıkarıp onun başından onun başörtüsünü çıkarmayı siz hangi insani bir anlayışla bağdaştırıyorsunuz?"

BAYKAL: BİZ SİZİ ÇARŞAF İÇİNDE GÖRMEK İSTEMİYORUZ

Öte yandan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ın "Biz beyaz çarşafımızı giyip yola öyle çıktık, korkumuz yok" sözlerine grubunda yanıt verdi: "Biz Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nı çarşaf içinde görmek istemiyoruz. Aklı salim Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışır bir Başbakan olarak görmek istiyoruz."

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İslam'ın örtünme anlayışı bulunduğunu, bunun türbanla eşdeğer tutulmasının doğru olmadığını belirterek, bu anlayışın devletin anayasasına girmesine karşı olduklarını söyledi. Toplumda isteyenin türban giyebileceğini vurgulayan Baykal, "Türbanı giyebilirsiniz ama devlete giydiremezsiniz" dedi.

"TÜRBAN İTHAL, YERLİ DEĞİL"

Baykal, partisinin grup toplantısında, kılık kıyafet yaşağıyla ilgili anayasa değişikliğini eleştirdi. Baykal, başörtüsünün Anadolu'da yüzyıllardır var olduğunu ve yerli olduğunu söyledi. Türbanın ise farklı olduğunu vurgulayan Baykal, türbanın 1400 yıllık İslam tarihinde olmadığını söyledi. Baykal, "Peygamberimizin etrafında, sahabelerin içinde türban kullanan var mı?" sorusunu yöneltti. Baykal, türbanın dışardan gelme olduğuna belirtertek, "Türban ithal, yerli değil. Anadolu'da türban var mı. Dışardan gelme. Tarihimizde, geleneğimizde yok. Türban kelimesinin İslami bir içeriği yok" dedi.

Türban kelimesinin de Fransızca'dan alınma olduğunu anlatan Baykal, 'Türban takmıyorsan dinden çıkmışsın gibi bir anlayışı' kabul etmelerinin mümkün olmadığını anlattı. Baykal, başörtüsünün, İslamın, imanın şartları ve farzları arasında bulunmadığını iddia etti.

Kendisinin başörtüsüyla ilgili açıklamalarının bazıları tarafından laikliğe aykırı olarak değerlendirilmesine cevap veren Baykal, "Dinden bahsetmek laikliğe aykırı değildir" dedi.

Baykal, İslam'ın örtünme anlayışının bulunduğunu, bunun türbanla eşdeğer tutulmasının doğru olmadığını, bu anlayışın devletin anayasasına girmesine karşı olduklarını vurguladı. Toplumda isteyenin de türban giyebileceğini vurgulayan Baykal, "Türbanı giyebilirsiniz ama devlete giydiremezsiniz" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın grup toplantısında, "Biz o beyaz çarşaflarla beraber yola çıktık" sözlerine değinen Baykal, "Biz sizi çarfşaflı görmek istemiyoruz. Biz sizi Türkiye'ye yakışır, yasalara, anayasaya saygılı bir başbakan olarak görmek istiyoruz. Sandıkta milletin uzaklaştırmasını istiyoruz. Gayretimizde bu yöndedir" dedi.

Baykal, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen Anayasa değişikliği ile ilgili olarak, partilerin değişikliği yaptıkları için pişman olduklarını öne sürdü. Baykal, her iki partinin de değişikliklerin Anayasa Mahkekemesi'nden dönmesi durumunda memnun olacaklarını iddia etti. Baykal, yapılan değişiklikle birlikte Türkiye'nin iki kutuplu duruma getirildiğini iddia etti. Baykal, hükümüte destek verenlerinde desteklerini yeniden gözden geçirmeye başladıklarını iddia etti. Baykal, hükümetin Anayasa değişikliği çalışmasını da askıya almaya çağırdı.

AJANSLAR