kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
395 tane filme çekilmiş senaryosuyla Guiness Rekorlar Kitabı'na giren senarist Sefa Önal, bunca yılda hâlâ bir ev sahibi olacak kadar para biriktiremediğini söyledi.

Guinness'e girdi ama kendine bir ev alamadı

Bülent İPEK-MAGAZİN SERVİSİ
Senaryo Yazarları Derneği'nin Başkanı ve filme çekilen 395 senaryosuyla Guinness Rekorlar Kitabı'na geren Safa Önal'ın henüz bir evi bile yok. Önal Senaryo Yazarları Derneği'nin iki yıldır başkanlığını yapıyor ve genç meslektaşlarının daha iyi koşullarda çalışması için çalışıyor.

GREV YAPAMAYIZ
Ünlü senarist Amerika'daki gibi grev yapamama gerekçelerini ise şöyle açıklıyor: "İyi bir senaryodan kötü bir film çıkar, kötü bir senaryodan iyi bir film çıkmaz. Sinemada en çok kazanması gereken senaristler en az parayı alıyor. Kendimi bildim bileli senaryo yazıyorum. Geldim gidiyorum hâlâ bu haksızlığı çözemedim. Amerika'daki meslektaşlarımın mücadelesini kıskanarak izledim. Ama biz onlar gibi grev yapsak üyelerimizin giderlerini karşılayamayız. Bizim derneğin üyeleri aidatlarını zor ödüyor." Amerika'da senaristlerin haklarını almak için aylardır grev yapmalarını güçlü bir sendikaya sahip olmasına bağlayan Safa Önal, "Senaristler proje bütçesinin yüzde 10'unu almaları gerekirken alamıyor. Üç-beş senaryo yazarının dışındakilerin ekonomik imkanları son derece kısıtlı. Böyle olunca, ülkemizde 'yazmayalım' hareketi düşünülemez bile" diye konuşuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncülüğünde kurulacak Ulusal Sinema Platformu'nun senaristlerin sorununa çözüm için önemli bir adım olacağını söyleyen Önal, bu platformun sektördeki herkesi biraraya getireceğini ve gelecekten umutlu olduğunu da sözlerine ekliyor.
Haberin fotoğrafları