kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"AB'nin bize biçtiği elbiseyi giymeyiz"

Ergun AKSOY KÖLN
Köln'de 20 bin kişiye konuşan Başbakan Erdoğan, imtiyazlı ortaklık isteyen Fransa ve Almanya'ya çattı: Bize biçtiğiniz elbiseyi giymeyiz. Kaçan biz olmayacağız, ama bizi istemiyorsanız açıkça söyleyin..
İLİŞKİLİ HABERLER
"AB'nin bize biçtiği elbiseyi giymeyiz"
Başbakan Tayyip Erdoğan, Almanya gezisinin son günü Köln'de, gurbetçi Türk vatandaşlarıyla düzenlediği miting gibi toplantıda, AB üyeliği konusundaki "imtiyazlı ortaklık" önerilerine, "Yeni senaryolar uyguluyorlar. Biz bu senaryonun aktörü olmayız. İmtiyazlı ortaklık elbisesini kimse bize giydiremez" diyerek sert çıktı.

ZORLA BEYİN GÖÇÜ
Başbakan Erdoğan'ın, Köln'de gurbetçilerle buluşması, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in 13 Mayıs 1978'deki Almanya çıkarmasını hatırlattı. Köln Arena Spor Salonu'nu dolduran 20 bine yakın gurbetçiye konuşan Erdoğan, hem Türkiye içine, hem de Avrupa'ya yönelik önemli mesajlar verdi. Erdoğan'ın sözleri sık sık "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla kesildi. Konuşmasında Türkiye'deki türban karşıtlarını eleştiren Erdoğan "Binlerce öğrencimiz de bir takım engellemeler nedeniyle kendi ülkelerinin üniversitelerini terk edip buralarda gurbeti yaşamak zorunda kaldılar. İnsanlara kendi ana vatanlarını dar etmeye kimin hakkı, yetkisi olabilir? Bizim zeki çalışkan gençlerimizi, ülkelerini terk ederek adeta bir beyin göçünün aktörleri olmaya zorlayan malum zihniyet acaba hangi anlayışla, yetkiyle bu adımı atabiliyor?" dedi. Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda imtiyazlı ortaklık öneren Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Almanya Başbakanı Merkel'e de 'Bizi oyalamayın' mesajı verdi. Erdoğan şöyle konuştu:

'ÇEKİLMEYECEĞİZ'
"Zaman zaman bazıları çıkıp imtiyazlı ortaklık gibi bir şey söylüyorlar. Bizim kitabımızda imtiyazlı ortaklık diye bir şey yok. Fakat şunu da bilmeniz lazım. AB müktesebatında da imtiyazlı ortaklık diye bir şey yok. Şimdi yeni bir senaryo hazırlıyorlar. Türkiye bu senaryonun aktörü olamaz, Türkiye'ye böyle bir elbiseyi kimse giydiremez. Türkiye hep sabretti sabırla bu günlere geldi, yine bir şeyler yapmak suretiyle belki diyorlar ki çekilir gider. Kusura bakmasınlar çekilmeyeceğiz, biz bu yola devam edeceğiz. Ha istemiyorlar mı? İstemiyorlarsa kararı onlar versin. AB bu işi hazmedemiyorsa sorumlusu biz olamayız."

'BATININ YANLIŞI YOK MU?'
Bir süre önce söylediği "Batının ilmini, sanatı değil ahlaksızlığını aldık" sözlerine de açıklık getiren Erdoğan şöyle konuştu: "Ben Batının garbın, ilmini sanatını değil ahlaksızlıklarını aldık dedim. 'Bununla ne demek istedi' diyorlar. Batının ahlaksızlık diye telakki ettiği yanlışlıklar yok mu var. Batının o yanlışlarına bile ilaç diye sarıldık. Onları ülkemize transfer ettik. Başbakan bunları açıklasın diyor. Her şeyi açıklamanın bir bedeli var, onları da sen araştır sen bul." Bir Alman televizyonunda Alevilere ilişkin 'çirkin imalarda' bulunuldıığunu da hatırlatan Erdoğan, "Bu olayla ilgili rahatsızlığımızı Alman makamlarına ilettik" dedi. Yangında yaşamını yitirenler nedeniyle Kubat konseri iptal edilirken, salonda İslami holdingler tarafından dolandırıldığı öğrenilen yaşlı bir dinleyici, "Sayın Başbakanım" diye seslenince salondan çıkarıldı.