kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Köpeköldüren' şarabının vergisine 1.9 YTL indirim

RAHİM AK
Maliye Bakanı Unakıtan ile görüşen şarap üreticileri sonunda yıllardır istediği vergi indirimine kavuşuyor. Düzenlemeyle halk arasında köpeköldüren olarak bilinen ucuz şarapta vergi 1.9 YTL azalacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Köpeköldüren' şarabının vergisine 1.9 YTL indirim
Yüksek vergi nedeniyle üzüm bağlarının sökülmeye başladığı ve üretim yapamaz hale geldiklerini Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a ileten şarap üreticileri litre başına 1,5 YTL'lik vergi indirimini kaptı. Unakıtan'ın özellikle üzüm bağlarının sökülmeye başlaması nedeniyle vergi indirimini kabul ettiği kaydediliyor. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Bakan Unakıtan'ın isteği ile şarapta maktu vergiyi litre başına 3.3 YTL'den 1.75 YTL'ye indiren kararnameyi Bakanlar Kurulu'na gönderdi. Böylece piyasa fiyatı 6.5 YTL olan ucuz diye tabir edilen bir sofra şarabının vergisi eğer şarap üreticileri bunu fiyata yansıtırsa 4 YTL olacak. Ancak üreticilerin kâr edemedikleri için bu indirimi istemeleri nedeniyle vergi indiriminin fiyata yansımayacağı ifade ediliyor. Şarap üreticileri ve Bakan Unakıtan arasında geçen konuşmada vergi indirimi karşılığında bakanlığın şarap üretiminin kayda alınması için çaba harcanmasını isteği üreticilerin bu yönde Bakan Unakıtan'a söz verdiği belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre üreticiler Unakıtan'a Türkiye'de yılda 100 milyon litrelik şarap üretiminin olduğunu ancak bunun 20 milyon litresinin kayda geçtiğini vergi indirimi sağlanırsa kayıtlılık oranının artacağına dair söz verdi.

5 YTL'NİN ALTI YARARLANACAK
Şarap ve diğer alkollü içkilerde iki tip vergileme var. Maktu verginin (litre başına alınan sabit vergi) dışında bu içkilerden özel tüketim vergisi (ÖTV) kesiliyor. Ancak her iki vergi birden kesilmiyor. Bu vergilerden hangisi yüksekse o alınıyor. Örneğin, fiyatı 1 YTL olan bir şarabın ÖTV'si 63.3 kuruş olduğu için bu oran alınmayacak bunun yerine eskiden 3.3 YTL olan vergi yerine 1.75 YTL vergi alınacak. Ancak böyle olunca fiyatı 2.8 YTL'den yüksek olan şaraplarda maktu vergi ile ÖTV eşitleniyor. Yani maliyeti 2.8 YTL olan şarabın ÖTV miktarı da yaklaşık 1 YTL 75 kuruş ÖTV yerine kesilen maktu vergisi de aynı. Şimdiye kadar kesilen 3.3 YTL'lik maktu vergiye göre fiyatı 5.2 YTL olan şaraba kadar olan tüm şaraplar bu vergi indiriminden yararlanacak. Bunlar için daha az vergi ödenecek.