kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Independent "namus" şiddetini kapak yaptı

Yeni Haber
İngiltere'de "namus" cinayetleri ve şiddeti, artan bir kaygı yaratıyor. The İndependent gazetesinin Pazar günlerindeki yayını The İndependent On Sunday, ülkedeki namus şiddetinin oluşturduğu ciddi sorunu adeta tüm kapağını kaplayan "Her yıl kadınlara yönelik 17 bin saldırı" manşeti ile duyurdu.

The İndependent On Sunday gazetesi, "Her yıl kadınlara yönelik 17 bin saldırı" başlıklı manşet haberinde İngiliz polisinin, ülkede her yıl 17 bin kadının, cinayet dahil olmak üzere, "namus" bahanesi ile işlenen şiddet eylemlerine maruz kaldığını söylediğine dikkat çekti.

İngiltere'deki üst düzey polis kadrolarını örgütleyen ACPO derneğinin de zorla evliliklere ilişkin resmi verilerin sadece buzdağının görünen kısmını oluşturduğu, gerçek rakamın 35 kat daha yüksek olduğu uyarısını yaptığını kaydeden gazete, 11 yaşındaki çocuklarının bile evlendirmek üzere yurt dışına gönderildiğini yazdı.

Gazete, "krizin" İngiliz Dışişleri Bakanlığının, Bangladeş, Hindistan ve Pakistan'daki konsolosluklarını zorla evliliklerinin kurbanlarına yardımcı olmak amacıyla daha çok adım atılması talimatını verdiğine işaret eden gazete, İçişleri Bakanlığının da, "namus" şiddetine karşı yeni bir eylem planını hazırladığını kaydetti.

İngiliz hükümetinin oluşturduğu Zorla Evlilik Birimi'nin geçen yıl 400 olayı ile uğraştığını, bu çerçevede yurt dışında zorla evlendirilmek istenen 167 genç İngiliz vatandaşının İngiltere'ye geri dönmelerini sağladığını anlatan gazete, zorla evliliklerin sadece genç kızların sorununun olmadığını, resmi verilerin, olayların yüzde 15'sinin kurbanlarının da genç erkekler olduğunu gösterdiğine işaret etti.

Namus cinayetlerinin kurbanlarının yarısının da kocalarınca öldürülen kadınlar olduğuna vurgu yapılan haberde ayrıca Bangladeşli, Hintli ve Pakistanlı kökenli İngiliz vatandaş kızların arasında artan intihar olaylarına değinirken de bu gruplardaki 16-24 yaşındaki kadınların arasında intihar oranının ulusal ortalamadan üç kat daha yüksek olduğunu yazdı.

The İndependent On Sunday, sadece Bradford kentinde geçen yıl 395 zorla evlilik olayının yaşandığını, aynı kentte geçen yıl 13-16 yaşındaki 250 kızın yurt dışına yaptıkları seyahatlerden geri dönmedikleri için okul kayıtlarından silindiğine vurgu yaptı.

(ANKA)