kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Obama, Clinton'ı bozguna uğrattı

Yeni Haber
ABD'de partilerin başkan adaylarının belirlenmesi sürecinde Demokrat Parti'de siyah senatör Barack Obama, üç eyalette düzenlenen ön seçimlerin hepsini kazanarak, rakibi senatör Hillary Clinton'ı ağır bir yenilgiye uğrattı.

Cumhuriyetçi Parti'de ise çok dindar "evanjelik" Hristiyanların ağırlıkla desteklediği eski vaiz ve Arkansas eyaletinin eski valisi Mike Huckabee, favori aday ılımlı senatör John McCain önünde açık bir galibiyet kazanarak, bu partide yarışın henüz bitmediğini kanıtladı.

Demokrat Parti'de Obama, ön seçimlerin yapıldığı Louisiana, Nebraska ve Washington eyaletlerinin hepsinde Clinton'i açık farkla yenmeyi başardı. Obama, ayrıca ABD'ye bağlı olan ve eyalet statüsü taşımayan Virgin Adaları'nda da Hillary Clinton'ı mağlup ederek zaferini perçinledi.

Barack Obama, zaferinin belli olduğu saatlerde Richmond kentinde yaptığı konuşmada, "Bugün, batı kıyısından Meksika Körfezi kıyısına ve ülkenin merkezine kadar seçmenler, ayağa kalkarak 'evet, yapabiliriz' diye haykırdı" dedi.

Aynı podyumda Obama'dan önce konuşan Hillary Clinton ise son ön seçim sonuçlarına değinmedi ve Başkan George W. Bush'un Cumhuriyetçi Partisine çattı. Clinton podyumdan inerken, Obama yandaşlarının kendi adaylarını desteklediği sloganlarla karşılaştı. İlk belirlemelere göre, günün ön seçimlerinde Obama 72, Clinton ise 40 delege kazandı.

Associated Press ajansı, daha önceki ön seçim sonuçları ve parti yöneticileriyle Kongre üyelerinden oluşan "süper delegelerin" pozisyonları da gözönüne alındığında Clinton'ın, hala bin 70'e karşı bin 95 delegeyle Obama'nın önünde gittiğini belirtti.

Demokrat Parti'de başkan adaylığını garantilemek için 2 bin 25 delege kazanmak gerekiyor.

CUMHURİYETÇİ PARTİ'DE HUCKABEE'NİN BAŞARISI

Cumhuriyetçi Parti'de Mike Huckabee, başkan adaylığına yakın isim John McCain'i çelmelemeyi başardı.

Önce Kansas eyaletinde rahatlıkla kazanan Huckabee, ardından Louisiana'da da çok az farkla da olsa galip çıkmayı başararak McCain'i hayal kırıklığına uğrattı. Washington eyaletinde ise oy sayımı henüz bitmedi.

Cumhuriyetçi Parti'de muhafazakar aday Mitt Romney'in hafta içinde yarıştan fiilen çekilmesinin ardından muhafazakar oyların Huckabee'ye kaydığı görüldü.

Böylece, ılımlı, liberal ve bağımsızları cezbeden McCain, Cumhuriyetçi Parti'nin tabanının büyük bölümünü oluşturan muhafazakarların desteğini alamadı.

Buna karşın McCain, şu an itibarıyla delege sayısında Huckabee önünde 234'e karşı 719'luk üstünlük sağlamış durumda. Ancak seçim kampanyasını "dondurduğunu" açıklayan Romney'in 294 delegesinin Huckabee'nin safına geçmesi durumunda McCain'in durumu zora girebilir.

Huckabee, durumunun zor olup olmadığının sorulması üzerine, "Ben matematik değil, mucizeler konusunda uzmanım" diye konuştu. ABD'de Salı günü de önemli Virginia ve Marylanf eyaletlerinde ön seçimler yapılacak.

(AA)