kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ölmeyen takımın hikâyesi

Manchester United'ın sekiz oyuncusu, 50 yıl önce bir maç dönüşünde uçak kazası geçirerek hayatlarını kaybetti. Bu facia önümüzdeki hafta özel bir maçla anılacak..
David Pegg, Tommy Taylor ve Liam Whelan. Kazada üç kulüp çalışanı, sekiz gazeteci, iki yolcu, pilot ve yardımcı pilot da yaşamını yitirdi. Bu sırada takımın teknik direktörü Matt Busby, Münih'teki bir hastanede ölüm kalım savaşı veriyordu. Kazada hayatını kaybeden futbolculara 'Busby Babes'; yani Busby'nin Bebekleri adı verildi. Bebeklerine adını da veren takımın teknik direktörü Matt Busby, kazadan yaralı kurtulmuştu. O, 1945'te Manchester United'ın başına geçtikten sonra, takımın ilk efsanevi teknik adamı oldu. Futbolculuk döneminde Manchester United'ın ezeli rakipleri Liverpool ile Manchester City'de top koşturmuş ve bir kez de İskoç Milli Takımı formasını giymişti. Ama asıl kariyerini teknik direktörlükte yaptı. Bu alanda yavaş yavaş gelen başarılarla adını altın harflerle futbol tarihine kazıdı. Ama kazadan sonra uzun süre hastanede kaldı. İşleri yardımcısı Jimmy Murphy yürütüyordu. Murphy, Old Trafford Stadı'nda kazadan 13 gün sonra yapılacak FA Kupası karşılaşması için takımı toplamak ve maça çıkarmak için çabalamalıydı. Onun yaptığı bir mucizeydi. Aslında o da Belgrad maçında bulunmak istiyordu. "Her zaman uçakta Matt'in yanında otururdum, otelde onun yan odasında kalırdım, Belgrad'a gideceğimiz belli olunca ben de gitmek istedim. Ama o nedense bu kez istemedi. 'Senin burada 6 Şubat 1958'de Münih'te gerçekleşen uçak kazasında, 44 yolcudan 23'ü öldü. Bu uçakta bulunan Manchester United takımı, Belgrad'dan dönüyordu. Avrupa Kupası'nın çeyrek finalinde Kızılyıldız Belgrad'ı 5- 4 yenmişlerdi. Ama içinde bulundukları British European Airways Flight 609 uçağı, yakıt ikmalinden sonra kaza yaptı. Kazada ölenlerin sekizi Manchester United futbolcusuydu: Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, yapacakların var,' dedi," diye anlatıyor. Jimmy Murphy, kaza haberini alınca ilk başta duyduklarını anlamamış. Ancak kendisine üçüncü kez söylediklerinde ağlayarak tepki verebilmiş.

O MAÇ HÂLÂ AKILLARDA
Yardımcı teknik direktör Murphy, kazanın ertesi günü kazadan kurtulanların yakınlarıyla Münih'e uçtu. O sırada oyunculardan Duncan Edwards, hayatta kalma savaşı veriyordu. Ama takımın başarılı oyuncusu bu savaşa ancak 15 gün dayanabildi. Bu arada hastanede kendisini ziyaret eden Jimmy Murhpy'e "Oh, Jimmy sensin. Oyuna üçte mi başlıyoruz?" bile dedi... Hâlâ bir sonraki maçı düşünüyordu. Oksijen çadırında gördüğü Matt Busby ise "Bayrağı sen devralıyorsun," diye fısıldamıştı Murhpy'e. Bunların üzerine Jimmy Murphy ciddi anlamda bunalıma girmiş. O günleri anlatırken "Neler hissettiğimi nasıl anlatabilirim ki? Tamamıyla yalnız kalmıştım," demişti. Ama takımı yeniden toplamaya karar vermekte gecikmedi. En büyük sorunu ise oyuncu sıkıntısıydı. Ama bunun da üstesinden geldi. Yeni takımıyla Old Trafford'da çıktıkları ilk maçtaki görüntüler, akıllardan çıkmayacaktı. Stat o kadar kalabalıktı ki... Takımda kazadan kurtulan iki oyuncunun dışında, hep genç isimler yer alıyordu. Yine de Brennan karşısındaki bu maçı, 3-0 kazanmışlardı...
Haberin fotoğrafları