kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yoksa Rambo medenileşti mi?

KAYA GENÇ
Film Bilgisi
* 1982 tarihli filmi Ted Kotcheff yönetti. 14 milyon dolara mal olan filmin başrollerinde Sylvester Stallone ve Richard Crenna vardı.
* 22 Mayıs 1985'te gösterime giren ikinci bölümün bütçesi 44 milyon dolardı. Başrollerde yine Stallone ve Crenna vardı. İlk defa hikâyeye aşk öğesinin girdiği yapımda Julia Nickson-Soul,Taylandlı bir güzeli canlandırıyordu.
* Serinin üçüncü bölümü 65 milyon dolara mal oldu. "Tanrı'nın merhameti vardır, John Rambo'nun ise yoktur!" sloganıyla gösterime giren Rambo III, dünya çapında 189 milyon dolar hasılat yapmıştı.
* Richard Crenna dört yıl önce öldüğü için, bu Albay Trautman'sız ilk Rambo filmi oldu. 50 milyon dolar bütçeli filmi Sylvester Stallone yönetti. 2007 tarihli yapım gösterime girdikten sonra 5. bölüm için hazırlıklar da başladı.

Ortam
* Yıllar önce Vietnam Savaşı'ndan dönen John Rambo, henüz sivil hayata uyum sağlayamamıştır. Yolu Hope isimli ufak bir kasabaya düşer...
* İlk bölümde işlediği suçlar yüzünden hapis yatan Rambo, serbest kalır. Oradaki Birleşik Devletler askerlerini bulmak için Vietnam'a gönderilir. Operasyon sırasında üstleri Rambo'ya ihanet eder, ölüm makinesi Vietnam askerlerine esir düşer.
* Rambo, Tayland'da bir manastırda yaşamakta, tüfek ve bombalardan uzak durmaktadır. Zamanını marangozluk işleri ve tıpkı Rocky Balboa isimli boksör gibi para karşılığı dövüşerek geçirir.
* Burma'da devlet, sokaklarda yürüyüş yapan insanları zorla susturmak istemektedir. Zavallı halka yardım eden misyonerler, hâlâ üçüncü bölümdeki manastırda takılan Rambo'ya gelirler. Rambo yine nazlanır ancak ikna olur.

Gerekçe
* Kasabanın şerifi, bir yabancının huzuru bozmasından korkar. Rambo karakola götürülür, kötü muamele görür.
* Sovyetler Birliği ordusu mensupları Rambo'ya işkence eder. Rambo Vietnamlılardan çok Sovyet askerlerine sinir olur, onları ortadan kaldırmak için harekete geçer. Görev yolunda âşık olduğu Taylandlı Co ölünce, Rambo çıldırır.
* Afganistan'da alçak Sovyet askerlerine karşı savaşan özgürlük savaşçılarına destek vermesi için Rambo'ya teklif gelir. Adamımız reddeder, albayın esir düştüğünü öğrenince ise silahına davranır.
* Misyonerleri Burma'ya ulaştıran Rambo, tam manastırına dönecekken Burma askerlerinin Hıristiyanları kaçırdığını öğrenir. Rambo'nun yine bütün bir orduyu yok etmesi gereken an gelmiştir.

Düşman
* Askerlerin duygularını anlamaktan yoksun sivil emniyet görevlileri. Bu kişilerin ölüm makinesi John Rambo karşısında elbette hiç şansları yoktur.
* Amerikalılardan nefret eden Vietnamlı ve Sovyet askerler... Dünyaya kötülük saçan komünist ideoloji ve onun destekçileri.
* Sovyet askerler. Rambo'nun desteklediği Afgan özgürlük savaşçıları ise, bilindiği gibi sonradan El Kaide örgütünü oluşturacak kişilerdi.
* İnsan haklarına saygı göstermeyen, politik liderleri ev hapsinde tutan, kendi halkına kötülük eden, bu yüzden katli vacip olan dinsiz imansız Burma ordusu.

Öldürdüğü Toplam Kişi
* İlk bölümde Rambo yalnızca tek bir kişiyi öldürüyor. Savaştığı kişiler Amerikalı polisler olduğu için daha merhametli davranıyor.
* İkinci bölümde Sovyet - Vietnamlı demeden Rambo 58 kişinin canına kıyıyor. Kötü adamlarınkilerle birlikte filmde toplam 69 cinayet işleniyor.
* Rambo, serinin üçüncü bölümünde 78 kişi öldürüyor.
* Bu bölümde John Rambo 83 kişi öldürüyor. Filmdeki toplam ölü sayısı ise 113.

Dakika Başına Ölü Sayısı
* 0.01... Sonraki bölümlerde bir ölüm makinesine dönüşeceğini kimse beklemiyordu.
* Filmde dakikada 0.72 insan ölüyor.
* Filmde dakikada 0.72 kişi öldürülüyor.
* John Rambo'da dakika başına 2.59 kişi ölüyor. Böylece serinin son halkası ölüm rekorunu kırmış oluyor.

İlk Ölüm Anı
* Filmin 29. dakikasında ilk ölüm gerçekleşir. Ancak ilk kanı Rambo değil, polisler dökmüştür.
* Filmin 33. dakikasında ilk öldürme olayı gerçekleşir.
* 41. dakika.
* Üçüncü dakika.
Haberin fotoğrafları