kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İstanbul siluetinin mimarları, kendi meslek örgütlerinin silueti için karşı karşıya.

Mimarlar Odası'nda elektronik bilgi muharebesi

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, ilk postmodern iktidar savaşına sahne oluyor. Reformcu Mimarlık için Mimarlar Grubu ile, Çağdaş Demokrat Toplumcu Mimarlar arasındaki tartışmalar, internet forumlarını meşgul ediyor. 27 Ocak'taki seçimler, e-Watergate denebilecek hız ve derinliğiyle elektronik bir bilgi savaşına dönüşmüş durumda..
ODA'DA NELER YAŞANDI?
TMMOB Mimarlar Odası'nın İstanbul Büyükkent Şubesi, geçen hafta 54 yıllık tarihinin en tartışmalı seçimini yaşadı. Bir ay önce internette doğan yaklaşık bin kişilik Mimarlık İçin Mimarlar Grubu (MiM), odaya üye 13 bin 770 kişiyi temsil etmek için iktidara talip oldu. Ancak seçimi 817'ye karşı 2 bin 500'ü aşkın oy ile, Oda'da uzun yıllar boyunca sorumluluk sahibi olan Çağdaş Demokrat Toplumcu Mimarlar (ÇDTM) tekrar kazandı.

Ama bu sonuç, son bir ay boyunca gerek yazılı, gerek sözlü, gerekse elektronik medyada birbirlerine sert mesajlar yollayan iki grup arasındaki çekişmeyi bitirmedi: İddialara göre Yıldız'daki Mimarlar Odası merkezinde düzenlenmiş olan Oda seçimlerine beş kala bütün üyelere toplu halde yollanan AKP karşıtı SMS'ler, 'lekelenen' MiM'in seçim yenilgisine zemin hazırladı; bu da MiM'e göre, seçimlere daha yapıldığı sırada gölge düşürdü.

Seçim günü Oda'ya giderek, kurum tarihinde ilk defa oy kullandığı söylenen AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Dr. Mimar Kadir Topbaş'ın, gazeteci ve mimar Oktay Ekinci'yle seçim öncesi bire bir kulis yaptığı ve bir araya geldiği söylentisi ise, internet üzerinden e-postalar aracılığı ile yayıldı ve bu durum iki cephe arasındaki gerçeklik atmosferinin sisini daha da artırdı.

Mimarlığa Yol Açın! başlıklı ilanlarla bir aydır gündeme gelen, MİM grubunun iddialarına göre ise, geçen pazar günü (27 Ocak) Oda'nın Yıldız'daki şube binasında yapılan seçimleri Çağdaş Demokrat Toplumcu Mimarlar (ÇDTM) çatısı altında 2 bin 500'ü aşkın oyla kazananlar, aslında Oda içinde mevki değiştirseler de koltuklarından '10 yıldır vazgeçmemiş'.

MiM kaynaklı bu e - eleştirilerin odağındaki isim seçimlerden bugün de galip çıkan, eski Başkan Eyüp Muhçu. Seçimlerin ardından 'Mimarlar Odası Mimarlığa Karşı' başlığı ile hazırlanmış, içeriğinden MiM yanlısı olduğu sezilebilecek kimi imzasız elektronik postalarda ise, ÇDTM lehine biten seçimlerin şaibeli olduğuna ilişkin iddialar, sanal belleklerde uçuşuyor.

Buna göre, ÇDTM ve AK Parti'nin 'işbirliği' ile, eski yönetimin görevine devam etmesi, bir biçimde zaten 'sağlanmış'. Peki bu nasıl olmuş? Seçimlerden bir gün önce, Mimarlar Odası'nın İstanbul Şubesi'ne kayıtlı üyelerine, şu kısa mesaj, mobil propaganda yöntemiyle iletilmiş: "-AKP, üyelerine gönderdiği mesajda Mimarlık İçin Mimarlar Grubu'nu desteklediğini açıkladı. - Çağdaş Demokrat Toplumcu Mimarlar"

İşte, 26 Ocak Cumartesi gecesi tüm Mimarlar Odası üyelerine yollandığı iddia edilen bu SMS mesajıyla mimarlara 'yanlış hedef gösterilmesi' sonucu, AK Parti ile hiçbir ilgisi olmayan ve çoğunluğu akademisyenlerden oluşan MİM, seçimi açık ara kaybetmiş. Şimdi ortada yeni sorular var. Bu SMS kampanyasını kim başlattı. Bu SMS'ler gerçekten seçime gölge düşürdü mü? Ve en önemlisi, bu SMS'leri gönderen ve alan kişilerin varlığı gerçek mi?