kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Futbol tenisten çok daha yararlı!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
29.01.2008
Klinilk Çocuk ve Genç Sağlığı Merkezi Uzman Dr. Pınar Dayanıklı, çocukların hangi sporlara yönlendirilebileceğine dair soruları yanıtladı:

* Spor seçimini çocuğun kendisine bırakmak doğru mudur?
Çoğu çocuk, seçim kendisine bırakıldığında; ruhsal yapısına ve kişiliğine uygun bir spor dalını seçecektir. Eğer seçtiği spordan memnunsa, çocuğunuz hem fiziksel hem de duygusal olarak bundan faydalanır. Babasının zoruyla futbol takımına giren bir çocuk ise, kendine güvenini tam oturtamaz. Utangaç, sessiz bir çocuğu 'diğer erkek çocuklar' gibi olmak için bir takıma sokmak doğru bir yol değildir!

TAKIM OYUNU ÖNEMLİ
* Takım oyunlarının, çocukların sosyal gelişime katkısı bireysel sporlara göre daha mı fazladır?
Arkadaşlar tarafından kabul görmek, büyüyen çocuklar ve ergenler için çok önemlidir. Bir takımın oyuncusu olmak bu yüzden önceliklidir. Futbol, basketbol gibi takım sporları böyle çocukların sosyal gelişimine; tenis oynamaktan çok daha fazla katkıda bulunacaktır. Dayanıklılık sporları olan yüzme ve atletizm, kontakt sporlardan daha güvenlidir. Takım oyunları, çocuğunuzun ergenlik dönemindeki sosyal gelişimine katkıda bulunurken, kişisel sporlar daha uzun vadede özgüven sağlar. Özetle spor, çocuğunuzun hem hoşlanacağı bir aktivite, hem de birşeyler öğrenme aracı olmalıdır. Ailenin doğru yönlendirmesi ise ailenin işe karışmasından daha yararlıdır!

KISA KONÇLU İYİDİR
* Çocuğa spor ayakkabı seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
Kısa konçlu ayakkabılar, basketbol ayakkabılarından daha güvenlidir. Uzun süre koşarak oynanan sporlarda (jogging) topuğun iyi yerleştiği rahat bir ayakkabı şarttır. Çocuğunuz sert zeminde koşuyor (basketbol sahası gibi) ve topuk ağrısından yakınıyorsa, ayakkabının topuğuna yumuşak bir destek yerleştirilebilir. Bu destek, gelişmekte olan kemiklerin zarar görmesini engeller. Genellikle gelişmekte olan çocuklar sert zeminde uzun süre koşmamalıdırlar. Çim veya toprak zemin bu iş için daha uygundur. Ayak bileğinde daha önce bir hasar olmuşsa, yüksek konçlu ayakkabılar ve bileğin sarılması koruyucu olabilir..
Haberin fotoğrafları