kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çocukları spora hazırlayın

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
29.01.2008
* Çocuklar spora nasıl hazırlanmalı?
Forma girmek için oyuna çıkmaktansa, oyuna çıkmadan forma girmek her zaman daha doğrudur! Bu, çocukları özellikle ilgilendiren bir sözdür. Yarışmalı sporlarda 3 hafta öncesinden hazırlanmak gerekir. Vaktinden önce çok yüklenmek, kas ağrıları ve kas zedelenmesiyle sonlanır. Ergenlik öncesi ve ergenlik yıllarında çocukların kemikleri, kaslarından daha hızlı büyür. Bu yüzden önceden stretching denen kas gerici ve gevşetici hareketleri yapmak çok önemlidir. Oyundan on dakika önce, gün içinde ise birkaç kez onbeş saniyelik germe hareketleri genç sporcu için çok önem taşır. Bu hazırlıklar çocuğunuzun kaslarının zarar görme riskini azaltır ve atletik performansını artırır.

* Özellikle yarıyıl tatilinde alınan kilolar çocuğun takıma uyumunu bozabiliyor. Kilo kontrolü için ne gibi önlemler almak gerekir?
Takıma uyum nedeniyle uygulanan kısa süreli diyetler çok büyük sorundur. Kilo, vücutta iki bölümden kaybedilir: Kas ve yağ... Büyüyen çocuklardaki kilo fazlalığı yağdan kaybedilmelidir. Çocukların çoğunda, vücudun yüzde 5 ila 10'unda yağ fazlası olduğundan, bu miktarda kilo kaybı güvenlidir. Obez bir çocuk daha fazla verebilir, zayıf bir çocuk için bu miktar bile fazla olabilir. Büyüyen çocukta kilo kaybı kısıtlayıcı bir diyetle değil, hareketle yakılan kalorilerle gerçekleşmelidir.