kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞEREF OĞUZ
ÖNERİ-YORUM

TT devletleştirilsin

Özelleştirilmesi için çeyrek asır dil döktüğümüz Türk Telekom'un "ülkenin rekabet avantajını zedelediği" gerekçesiyle devletleştirilmesini talep ediyorum. Gerekçelerim şunlar;
Rahmetli Özal'ın sayısal devrimi sayesinde dünyanın 11'inci büyük ve modern şebekesi iken bugün Türk Telekom ( TT ), özel sektör tekeli elinde hızla hantallaşmaktadır.
Özelleştirirsek Türkiye'yi Bilgi Toplumu'na taşırız diye yola çıkıldı ancak son 2 yıldır yapılmayan yatırımlar yüzünden "iletişimdeki modern duruşumuz" kaybedilmek üzeredir.
15 yıl önce 25 milyar dolar fiyat biçilirken satış fiyatı 6.55 milyar dolar olmuştu.
Bunu sorgulamıyoruz ancak neredeyse yıllık cirosuna denk bir fiyattan satılan Türk Telekom'un teknolojideki gelişimler paralelinde kendini yenilememesini sorguluyoruz. Kamu tekeli iken, sosyal sorumluluk gereği "1 hane dahi olsan telefon hizmeti götürme" zorunluluğu bugün özel sektör tekelinde, "dilediğine dilediğince fiyat çekmek" halini almıştır.
TT'nin özelleştirme gerekçesinde, bilgi ve iletişim sektörünün liberalleşmesi ve sektörün gelişmesi amacı vardı.
Fakat TT, liberal bir pazar yaratamadığı gibi sektörü de geliştiremedi. Hizmetini iyileştirememesi bir yana giderek eskiyen hizmetlerini, rekabet içinde olduğumuz ülkelerden çok daha pahalıya satar oldu.
İnternetin temsil ettiği dünyada insanımızı bilgiye ulaştırma becerisini, "yatırımsızlık" sebebiyle çağın gerisine düşürmeye başladı. Özelleştirmeyi, "yönetimin rasyonelleşmesi" olarak değil de "mülkiyetin devri" olarak algılayan ortam yüzünden, TT'nin stratejik önemini işte bu gerekçelerle ıskaladık. Tehlikenin, "yabancı elindeki Telekom" olacağı fikrine saplandık.
Oysa en büyük tehlike, TT'yi hantallaştırmaktı. Bu bir "sermaye karşıtı" yazı değildir. Bu, ülkemin rekabet avantajını budayan bir özel sektör tekeline karşı tedbir arayışı yazısıdır.
Bu, ucuz fatura oyunlarıyla aboneleri söğüşleyen anlayışa dur yazısıdır.
Bu, "indirim yapıyorum" nidaları altında "gizli zamlarla haksız kazançlara direnme" yazısıdır.
Bu, 4 mbit parası alıp 1 mbit erişim sağlamayı hüner sayanların "hızlı internet palavrası" na isyan yazısıdır.
Bu, devletin elindeki TT'ye özlem yazısıdır. Bunun yolu da devletleştirme ise, neden olmasın!