kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞEREF OĞUZ
ÖNERİ-YORUM

Nereden buldun?

Yeni Gelir Vergisi Kanunu ile lüks içinde yüzenlere "Bunları nasıl ve neyle finanse ettin? " diye sorulacakmış artık. Sorulsun tabii ki; sorulsun da ...
Neden sordun?
Yoksa ceza mı vermeyi düşünüyorsun?
Bundan önceki cezalar işe yaramadı da ...
Son 30 yıldır 6 tane nereden buldun yasası gördük.
Bunlardan hiçbiri, devleti dolandıranları hakkıyla cezalandırmadı.Belki engelledi ama; asla caydırıcı olamadı. Zira müeyyideleri zayıf, cezaları da takipsizdi .
Siz hiç devleti soyan birinin, yakalanması ardından perişan olduğunu duydunuz mu? Ya da sahibi olduğu bankayı dolandırıp paçayı kaptıran bir ahlaksızın şu anda sefil durumlara düştüğünü?
Hele ki devlete kazık atıp da enselenen bir sahtekarın, bugün yaşam tarzından bir derece aşağıda yaşadığını? Ben duymadım!..
Rahmetli Adnan Kahveci, devleti vergi yoluyla dolandıranların "teşhir " ile uslanacağını sanıyordu. Yasası çıktı, vergi yüzsüzlerini yayınladık, adamın biri açıp bizzat benden "Bu listede neden adım yok, bedava reklamı kaçırdım " diyecek kadar edepsizleşebiliyordu.
Yeni Gelir Vergisi Kanunu ile elbette ki çok daha etkin düzenlemeler geliyor ve kurulacak olan vergi güvenlik müesseselerini takdirle karşılıyoruz.
Ancak "Nereden buldun? " sorusuna verilecek " nitelikli ve doğru " cevabı olmayanın hayatını zorlaştıracak ciddi bir müeyyide de göremiyoruz.
Mesela Al Capone'u gangsterlikten değil vergiden içeri atabilen Amerika'da, biri " nereden bulduğunu " açıklayamadığında, resmen hayatı söndürülüyor . Sahibi olduğu holdingi, ceketini dahi alamadan terk ediyor.
Bankerler döneminde müflis bankerleri, yalıdaki odasından TV'lere pişkin pişkin poz verirken hatırlıyorum. " Bu devlete vergi verecek kadar enayi olmayan " kamu bankalarından sorumlu devlet bakanları hatırlıyorum.
İçini boşalttığı bankasını devlete kakalayıp kaçırdığı parayla lüks hayatını sürdürenler, utanmadan elini kolunu sallayıp dolaştığı sürece, bu "Nereden buldun? " sorularını ciddiye almayacağım.
Daha modern bir gelir vergisi anlayışını alkışlıyor ancak "Nereden buldun? " sorusunda çuvallayanlara " hayatını söndüren müeyyide " gelmediği sürece işe yaramayacağını düşünüyorum. Belki de " bulduktan sonra " hesap sormak kadar, geliri " bulma aşamasında " da izlemek, daha önemli...