kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞEREF OĞUZ
ÖNERİ-YORUM

Evden çalışmak

Yeni ekonomik düzende ofislerin yavaş yavaş eve taşındığı ortamda, yeni bir kavram, giderek yaygınlık kazanıyor; Ev Çalışanı!
Erkek egemen dünyada ikinci planda kalan kadına, ev çalışanı olmak, bir fırsat eşitliği yaratacak mı? Aile ilişkisi nasıl şekillenecek?
Çocuk, kadının kariyerinde bir kesinti olmaktan çıkıyor mu?
Girişimcilik hakkı şimdi her cinse aynı uzaklığa mı geliyor?
Aslında bunların cevabı için erken. Erken ama bazı trendleri koklayabiliriz. Örneğin maaş ve gelir yapısı...
Madem ki evinizdesiniz, üretmek için başka bir mekân (işyeri) kullanmıyorsunuz; o halde yaratılan katma değer kimin hakkı? İşe gitmek için kamu aracı veya trafiği temsil eden sistemi (otonuz dahil) kullanmıyorsunuz, mesai saatlerinde artış söz konusu.
Gideceğiniz bir işyeri yoksa, bu, girişimci için tasarruf demektir. Sizin için bina yapmayacak, yakıt harcamayacak, elektrik, su parası ödemeyecek.
Peki bu maliyet farkını nasıl paylaşacağız? Aslan payı, evde çalışan emeğe mi, bu işi eve taşıran işverene mi?
Sendikalar çalışma hayatının bir parçası, hatta demokrasinin bir kurumu ise, evlere dağılmış emeği nasıl örgütleyecekler? İşyeri ve işkolu odaklı sendikal kültürde bunun cevabı yok. Ayrıca seyyanen ücret veya
zam kavramları da ortadan kalkıyor.
Madem ki entelektüel sermayeden bahsediyoruz, o halde bunu nasıl muhasebeleştiririz? Eskiden işler ne de kolaydı. Emek, sermaye, hammadde gibi üretim faktörlerini, doğru bileşenlerle denkleme koyuyorduk. Ve paylaşılmış pazarda, üretim, tüketim zinciri içinde refah yaratıyorduk.
Şimdi bunlar tarih oluyor. Ortaya yeni bir ( beyin yoğun ) emek çıkıyor. Bu yeni emek, farklı davranış kalıpları geliştiriyor.
Kimse tam olarak ne olup bittiğinden emin değil. Daha önce " öğren-yap " üzerine kurgulanmış iş kültürü, sanal dünyada " yap-öğren " haline geliverdi.
Pek çok proje, daha düşünce aşamasında hayata geçiriliyor.
Yeni bir kariyer türünün kapıları aralanıyor. Ancak burada sorun, zaman. İlk olmanın avantajları üzerine efsaneler ya da gecikmenin ölümcül maliyeti hakkında öyküler o kadar çok ki...
Belki de siz halen ev çalışanısınız.
Şimdi, yüzünü görmediğimiz " en yakın mesai arkadaşlarımız " dönemi başlıyor;
Ev Çalışanı olma dönemi.