kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Olli Rehn

Rehn: Kilise saldırıları hoşgörüye engel

ANKA
AB Komiseri Olli Rehn, "İstanbul'daki kiliselere yönelik şiddet eylemleri, gerekli hoşgörü ortamının kurulmasına yardımcı olmuyor" diye konuştu..
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu üyelerinden Yoannis Gklavakis'in İstanbul'da Ortodoks kiliselerine yapılan saldırılarla ilgili soru önergesini yanıtladı. İstanbulluların kiliselere yönelik artan saldırılar dolayısıyla alarmda olduklarını belirten Gklavakis'in önergesinde şu ibareler yer alıyordu: -Saldırılar Kadıköy Aya Triyadas Kilisesi'nde hasara yol açmış ve kilise görevlilerini terörize etmiştir, Hıristiyanlık ve azınlık karşıtı sloganlar Boğaz'daki Taxiarch Kilisesi'nin duvarlarına yazılmıştır. -Türkiye'de temel insan haklarını ihlal etmesi ve demokratik ilkeleri güçlendirme girişimlerini engellemesi bir yana bu gibi eylemlerin, Türkiye'nin AB'ye katılımını kolaylaştırmada etkisi bulunmamaktadır. -Komisyon Türkiye'yi Avrupa uluslar ailesi içinde gerçek bir Avrupa devleti haline getirecek olan tüm dinler, uygarlıklar ve kültürlerin saygı görmesi konusunu çözümlemek ve Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini engelsiz geçmesini sağlamak için ne yapmayı düşünmektedir?

"UYGULAMA BAŞLAMALI"
Olli Rehn ise önergeye yanıtında, "İstanbul'un içindeki ve çevresindeki Hıristiyan Ortodoks kiliselerine yönelik son şiddet eylemleri, din özgürlüğüne tam saygı için gerekli hoşgörü ortamının kurulmasına yardımcı olmuyor" dedi. İçişleri Bakanlığı'nın geçen temmuz ayında gayrımüslimlerin dini mekânlarına karşı benzer bireysel suç eylemleriyle ilgili genelge yayımladığını hatırlatan Rehn, olumlu bir adım olarak gördükleri bu genelgenin şimdiki durumun iyileştirilmesine yönelik uygulamanın başlaması gerektiğini bildirdi. Katılım sürecinin Türkiye'deki reformlar için bir "katalizör" olma işlevini bugüne kadar sürdürdüğünü belirten Rehn, Türkiye'nin katılım müzakereleri ilkelerinin 3 Ocak 2005'teki Müzakere Çerçeve Belgesi'yle belirlendiğini kaydetti.