kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bürokrasi çilesine son verecek yasa taslağı

Bülent AYDEMİR / ANKARA
Başbakanlık bazı kamu hizmetlerinin yerele devrini öngören kanun taslağı ile vatandaşın "bürokrasi çilesine" son vermeye hazırlanıyor. Bugün ya da hafta içinde Bakanlar Kurulu'na getirilecek "çerçeve yasa" niteliğindeki düzenleme ile yeşil kart, yaşlılık maaşı, sağlık karnesi, araç plakası, sanayi yatırımları gibi hizmetlerde bürokratik işlemler azaltılacak ve hızlı işlem yapma yetkisi yerel yönetime devredilecek. Yasa taslağından önce kurumlara yazılar yazıldı, verilen hizmetin kriterleri, kaç elemanla yapıldığı ve bürokratik işlemler belirlendi. Düzenleme 100'e yakın yasayı ilgilendirdiği için Çerçeve Yasa şeklinde yapıldı. Yeni sistem ile sahtekarlıkları önleme konusunda da önemli bir atılmış olunacak. Merkezi idare, düzenleme ve denetleme görevi yapacak.

* YAŞLI AYLIĞI: Yaşlılık aylığı almak isteyen vatandaşlar, Ankara'da Emekli Sandığı'nın kapısında beklemeyecek. Bürokratik işlemler sadeleştirilirken, il ve ilçe kurullarından alınacak sağlık raporları yeterli olacak.

* PLAKA, RUHSAT EHLİYET: Araç tescil ve sürücü belgesi işlemleri tek bir merkezden yürütülecek, ortak bir veri tabanı oluşturulacak. Başvuru Türkiye'nin her yerinden yapılabilecek.

* SANAYİ YATIRIMI: Sanayi yatırım belgesi verilmesi işleminde belge sayısı azaltılırken yatırımcılar birkaç saatte yatırımcı belgesini alabilecek.