kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Başar Esad'a Hizbullah uyarısı

DUYGU GÜVENÇ
Gül, Suriye'de Devlet Başkanı Esad'a, bölge istikrarı için Hizbullah üzerindeki etkisini yapıcı kullanmasının önemli olduğunu söyledi..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD ziyaretinden iki hafta sonra Bush yönetiminin sevmediği, Arap Ligi'nin ise Lübnan'daki uzlaşmaz tutumu nedeniyle dışlamaya başladığı Suriye Devlet Başkanı Başar Esad'ı ziyaret etti. Gül, Esad'ın özel daveti üzerine beraberinde Nimet Çubukçu ile birlikte ANA uçağı ile dün sabah saatlerinde Şam'a gitti. Halk Sarayı'nda Esad ile görüşen Gül, bölgede yeni bir istikrarsızlığın doğmasından endişe duyduğunu devlet başkanının Hizbullah üzerindeki etkisini yapıcı kullanmasının önemli olduğunu söyledi. Fransa'nın Lübnan'daki siyasi krizle ilgili sorunu çözmek için oluşturduğu planın başarılı olamadığını da anımsatan Gül, bölgenin sorunlarına bölge ülkelerinin çözüm getirmesinin önemli olduğunu vurguladı. Gül bu çerçevede bölgeden çıkan Arap Ligi'nin planının desteklenmesi gerektiğine ve Annapolis sürecine Suriye'nin de katılmasının olumlu olduğuna işaret etti. Esad da Arap Ligi'nin planını desteklediklerini ve Lübnan'ın iç işlerine karışmama kararı aldıklarını söyledi.

ABD: HABERİMİZ VARDI
Suriye Devlet Başkanı ile 45 dakika süren baş başa görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Faruk El Şara, Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun da katıldığı heyetler arası görüşmeler ise planlanandan bir saat önce bitti. Başar Esad'la dostluğu bilinen Abdullah Gül için, Suriye makamları özel güvenlik önlemleri aldı. Gül'ün geçeceği yollarda trafik kesilirken, binalara keskin nişancılar yerleştirildi. Gül özel bir konvoyla ve koruma ekibiyle korundu. Ziyaretle ilgili SABAH'a bilgi veren ABD'li yetkililer ise Şam ziyaretinden haberdar olduklarını belirterek, "ABD'nin görüşleri Irak özel Temsilcisi David Satterfield'in önceki günkü temasları sırasında vurgulandı" dedi. Satterfield, görüşmeler sırasında Suriye'nin teröre destek veren tutumundan ABD'nin duyduğu rahatsızlığı vurgulamıştı.
Haberin fotoğrafları