kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Leyla Alaton İshak Alaton

Somon döner Avrupa yoluna 25 milyon $ ciro hedefiyle girdi

SİNAN ÖZEDİNCİK
SİNAN ÖZEDİNCİK
Besin değeri açısından çok zengin olan somon, Türk damak tadıyla yeniden şekillendi. Alarko- Leröy, yeni ürünü "somon döner"i başta Almanya olmak üzere Avrupa'ya satmaya hazırlanıyor..
Somon rüzgarı Türkiye'de yeni yeni esiyor. Önce büyük otellerin mönülerine girdi, sonra evlerimize... Dünyanın birçok ülkesinde en gözde balık türleri arasında bulunan somon, lezzeti kadar çabuk pişirilip sofraya getirilebilme özelliğiyle de tercih ediliyor. Ancak ülkemizde hyeterince tüketildiği söylenemez. 1994 yılından beri Türkiye'ye somon getiren Alarko Holding Yönetim Kurul Üyesi Leyla Alaton, "2007'de yaklaşık üç bin ton civarında üretim yaptık. Buradan hesapla Türkiye'de günde kişi başı iki gram somon yendiği ortaya çıkıyor. Japonya bizden 20 kat daha fazla somon tüketiyor" diyor. Alarko-Leröy'un Ar&Ge grubu "somon döner" projesini geliştirdi ve hem yurtiçinde hem yurtdışında bu lezzet ile patlama yapmaya hazırlanıyor. Alarko-Leröy Genel Müdürü Bülent Işık, "Tüketiciye yeni ürünler sunmanın yolu, yeni lezzetlere açık olmaktır" diyor. Alaton da "Somondan 1994'te 1.5 milyon dolar ciro elde ettik. 2007'de bu rakam 17-18 milyon dolar cirolara geldi. 2008 için somon dönerle birlikte hedefimiz ise 25 milyon dolar ciro" iddiasında bulunuyor. Türkiye'de sadece kendilerinin somon işi yaptığını açıklayan Alaton, "Somon pastırmayı ilk biz yaptık, somon döneri de biz yapıyoruz. Sütle balık yan yana gelmez denir, kremayla marine oluyor ama. Bu bir aşçılık bilgisi gerektiriyor, bunu biz formüle ettik" diyor. Her yıl mayıs ayında, Brüksel'de yapılan European Seafood Exposition fuarına geçen sene somon pastırmayı götüren Alarko-Leröy, bu yıl da somon döneri görücüye çıkarmayı planlıyor.

TAKSİM'DEKİ BÜFELER SIRADA
Somon döner, ilk olarak İstinye Park'taki Balıkev'inde büyük ilgi gördü. Bu ilgiden hareketle Alarko-Leröy, şimdi de Bereket Döner aracılığı ile Avrupa'ya açılıyor. Somon dönerin özellikle Almanya'da büyük ilgi göreceği düşünülüyor. Ancak bu lezzet için iç piyasadan da yoğun talep var. Taksim'deki büfeler de somon döner için sıraya girmiş durumda. Ülkemizde özellikle Antalya'da kalamar döner, uskumru döner, sardalya döner, hamsi döner ve somon döner olarak beş çeşit döner müşteriye sunuluyor. Tatil dönemi akın eden Ruslar, bu lezzeti çok seviyor. Alarko-Leröy Genel Müdürü Bülent Işık, Norveç'ten gelen somonlar için şöyle konuşuyor:

* Somonun fiyatı şu anda çok uygun. Çünkü Norveç'te su sıcaklığı artınca balıkların büyüme hızı da arttı. Bu sene mesela 500 bin tonlardan 750 bin tonlara çıkıldı. Geçen yıl somonun kilosu 14.5 YTL idi, bu yıl 6.5 YTL.

* Somonda en büyük üretici ve Türkiye'ye en yakın olan Norveç. Ayrıca sularında hastalık riski olmayan tek ülke Norveç. Bu yüzden biz Norveç'ten somon alıyoruz.

* 6 Şubat'ta Antalya'da Anfaş Food Product 2008 fuarında sürpriz bir şovumuz olacak. Orada dünyada olmayan bir şeyi yapacağız.