kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Protokol valililiği dönemi bitti"

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, valilerin vatandaşların sorunlarıyla ilgilenmesini isteyerek, "Sıcak makam odalarımızda oturarak, lojmanla makam arasında mekik dokuyarak, sokağa çıkmadan, halkın içine girmeden varacağımız hiçbir sonuç; başarı, hedef, olamaz. Artık protokol valiliği dönemi sona ermiştir. Artık hizmet valiliği geçerlidir" dedi.

Erdoğan İçişleri Bakanlığı'nda düzenlenen Valiler Toplantısı'nda konuştu. Türkiye'nin çok hızlı bir dönüşüm sürecinden geçtiğini belirten Erdoğan, yaşanılan bu dönüşümün, Türkiye'nin her köşesine ulaştırılmasında valilere önemli sorumluluklar düştüğünü belirtti. Erdoğan, Türkiye ekonomisindeki büyümeyi, istihdam ve yatırımlardaki artışı, AB sürecindeki reformları kağıt üzerinde bırakmayarak köylere kadar götürmek zorunda olduklarını ifade etti.

Valilerin vatandaşların haklarını gözeterek devletin başında duran bir tokmak olmaktan çıkması gerektiğini belirten Erdoğan, "Sıcak makam odalarımızda oturarak, lojmanla makam arasında mekik dokuyarak, sokağa çıkmadan, halkın içine girmeden varacağımız hiçbir sonuç; başarı, hedef, olamaz. Artık protokol valiliği dönemi sona ermiştir. Artık hizmet valiliği geçerlidir" dedi.

FİLDİŞİ KULELERDEN VATANDAŞI SEYREDENLER

Erdoğan, yapılan sosyal yardımlara yönelik eleştirileri de yanıtlayarak şöyle konuştu:
"Fakire yardım denildiğinde bunların dünyasında bunun karşılığı yoktur. Dünyaları, anlayışları kavrayışları çıkar üzerine kurulmuştur. Bunlar fildişi kulelerden vatandaşı, halkı seyretmiştir. 'Nasıl olur da hükümet kömür, ücretsiz dert kitabı dağıtır, fakire yardım dağıtır, aynı tencereden çorbayı nasıl kaşıklar bir bakan?' Bunların kitabında, anlayışında bunlar yok.
Çünkü hayatlarında bir yoksulun üşüyen elini tutmamışlar, bir fakirin sofrasına oturmamışlar. Gecekonduda eksi 20 derecede bir gece nasıl geçirilir bilmiyorlar. Soba bile görmemişler. Bunlar Sıhhiye Köprüsü'nün öbür tarafına sadece havaalanına gitmek için geçmişler. İstanbul'un Karagümrük'ünü, Ankara'nın Kuşcağız'ını bilmezler. O dağıtılan kömürün hangi yaralara merhem olduğunu bunlar tahayyül dahi edemezler. Biz bütün okullarımızda dünyanın en modern eğitim sistemini kuralım. Evlerine gittiklerinde sıcacık bir yuva, çorba bulamıyorsa o okul anlamsız. Biz devletin sosyal fonksiyonlarını hayata geçirmeye ant içtik. Bu şüphesiz bir anda olacak bir şey değil. Bu sorunu aşana kadar da kimsesizlerin kimsesi olmaya devam edeceğiz. Bu ülkenin valisi, kaymakamı, belediye başkanı, vekili, bakanı, başbakanı gidecek, o yoksulun elini tutacak, sorununu öğrenecek, imkanlar dahilinde onu giderecek.
Kimse alınmasın. Sırça köşkü içinde oturan, halkla yüz yüze gelmeyen devlet adamı modeli artık tarih sayfalarında kalmalıdır, kalmıştır."

ŞER ODAKLARI MALZEMELERİNİ KAYBEDİYOR

Valilerden, temel hak ve hürriyetlerin Türkiye'nin her yerinde hayata geçirilmesi için gerekli tüm tedbirleri almaları beklentisi içinde olduklarını kaydeden Erdoğan, Türkiye'nin kalkınması, demokratikleşmesi, huzur ortamından rahatsız olanlar bu atmosferi bulanıklaştırmak için ellerinden geleni yapacaklardır. Hem içerde, hem dışarıda. Şer odakları ellerindeki propaganda malzemelerini kaybediyorlar. Bu odakların, özellikle bölücü terör örgütünün şaşırmış, korkmuş ne yapacağını bilemez halde sağa sola saldırdığını görüyoruz. Güvenliğe zarar vermeyeceğiz. Demokrasiye de güvenliğin zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz ikisini bir arada yürüteceğiz" dedi.

(ANKA)