kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Eşimle MİT için rapor hazırladık'

Tutkun AKBAŞ - HABER MERKEZİ
Eski MİT'çi Enver Altaylı'nın kitabında MİT için çalıştığını söylediği kadın sanatçıyı Sabah buldu: Türk sanat müziğinin ünlü sesi Nesrin Sipahi 1970'teki SSCB turnesinden sonra eşiyle MİT'e rapor verdiklerini söyleyen Sipahi, "Dönemin müsteşarı Fuat Doğu ile defalarca görüştük" dedi..
MİT elemanı Enver Altaylı'nın gizli biyografisinin anlatıldığı kitapta, MİT Müsteşarı Fuat Doğu'nun talimatıyla SSCB ülkelerine konser vermek üzere gönderilerek rapor istenen kadın sanatçının kimliği ortaya çıktı. Dönemin en ünlü sanat müziği yorumcularından biri olan Nesrin Sipahi, eşi Aldemir Sipahi ile birlikte 37 gün süren turne ilgili hazırladıkları raporu MİT'e sunduklarını açıkladı.

TÜRKİYE'YE NASIL BAKILIYOR
Altaylı piyasaya yeni çıkan kitabında, "Amacımız oradaki konserlerle kardeşler arasındaki kültürel iletişimin ötesinde, Türk cumhuriyetlerinin oradaki halkın Ankara'ya bakışını öğrenmekti. Başka ses sanatçılarını da Azerbaycan'a göndermişlerdir o dönemde" diye yazdı. Sanat müziğinin ünlü ismi Nesrin Sipahi, MİT için çalıştığını açıklayarak olayın ayrıntılarını da paylaştı. İzmir Fuarı'nda şarkı söylerken bir gün Azerbaycanlı doktor İbrahim Topçubaşı'nın kendisini dinlemeye geldiğini söyleyen Sipahi, söylediği bir Azeri şarkının Topçubaşı'nın bestesi çıktığını ve bu durumdan heyecanlanarak Azerbaycan'a konser vermek üzere kendisini davet ettiğini anlattı. Topçubaşı'nın yoğun uğraşı sonucu SSCB elçiliğinden davet aldığını kaydeden Sipahi, gidişlerinden MİT Müsteşarı Fuat Doğu'nun haberi olduğunu ve kendilerine MİT'ten bir albayı gönderdiğini açıklayarak şöyle devam etti:

BİLGİ VE İZLENİMLERİ AKTARDIK
"MİT'ten gelen albay özelikle eşimle konuştu. Fakat Dışişleri Bakanlığı'nın Kültür Dairesi üstüne aldı organizasyonu. Böyle olunca MİT işin içinde yokmuş gibi SSCB turnesi yapıldı. İlk gittiğimiz yer Özbekistan Semerkant konseriydi. Oradan Kazakistan'a geçtik. 37 gün sürdü konserler. Benden başka sanatçı yoktu. Benim milliyetçi bir kişi olduğumu biliyorlardı onlar. Göğsümde Türk bayrağı takıyorum, parmağımda Türk bayrağı olan bir yüzük takıyorum." 37 gün süren Rusya turnesinden sonra Türkiye'ye döndüklerinde eşiyle birlikte hazırladıkları raporu MİT'e sunduklarını açıklayan Nesrin Sipahi, Fuat Doğu ile de defalarca görüştüğünü açıkladı. Eşinin o dönemde bir işi olmadığın sadece kendisine yardımcı olduğunu söyleyen Sipahi, özellikle gittikleri bölgelerde Türklerle ilgili bilgileri ve izlenimleri aktardıklarını anlatarak, "MİT ajanlığım söz konusu olmadı. Ama bir vazife yaptık raporumuzu da tuttuk. 'Şu kadar alaka gördük, burada Türkler bu kadardı' şeklinde bir rapor yazdık. Türkler çok ilgi gösterdi" dedi.
Haberin fotoğrafları