kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Her ay adetten sıkıldım

Dr. Metin Okucu
Her ay adet görmekten sıkıldım. Bu rutinden kurtulmam için kesin bir çare yok mudur? Begüm L. İstanbul

Kadınlar çocukluktan çıkıp, menopoza girene kadar her ay birkaç gün aynı sıkıntıları yaşamak zorunda kalıyor. Eğer bir hastalık veya menopoz yok ise en azından bir yıl adet görmemenin tek yolu hamile kalmaktır! Ama tabii ki bu da herkesin tercihi olamaz. Sözünü ettiğiniz sorunu çözmek için ise artık yeni bir yol var. İlk doğum kontrol hapları 1960 yılında piyasaya çıktığında, kadınların normal adet düzenlerini taklit etmek üzere hazırlanmışlardı. Belli bir süre haplar alınıyor ve ardından ilaç kesilerek, aylık adet kanamasının olmasına zemin hazırlanıyordu. Aslında bunun; kadınlar ve doktorlarını rahatlatmak, her şeyin normal görünmesini sağlamak için yapıldığı söylenmektedir. Tıbben, her ay adet görmek hiç de gerekli değildir.

ÜÇ GÜNLE SINIRLIYOR

* Adet kanamasını kontrol etmek için neler yapılabilir?
Tek tip doğum kontrol haplarının ardından, son zamanlarda iki yeni tür daha piyasaya sürüldü. Bir tanesi adet kanamasını ayda üç gün ile sınırlayabiliyor. Diğeri ise kadının senede sadece dört kez adet görmesine neden oluyor. Ülkemizde durum tam olarak bilinmemekle birlikte; Batı'da kadınların yarısının aylık adet kanaması istemediklerini okuyoruz. İşte bu yüzden geçtiğimiz yılın mayıs ayında Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) yeni bir doğum kontrol hapını onayladı.

BİR YIL KULLANILIYOR

* Bu hapın riski var mı?
Bu ilaç, aynı eski haplar gibi, kullanmasında engel bulunmayan kadınların yeni doğum kontrol hapı oldu. En önemli özelliği ise, bir yıl boyunca ara vermeden alınması ve adet kanamalarını da bir yıl süre ile tamamen ortadan kaldırması. İlaç kesildiğinde de ilk kanama üç ay içerisinde oluyor. Bu yeni hap sayesinde kadınların vücutlarını istedikleri gibi kontrol etme hakları da sağlanmış oluyor. Üretici firmanın verdiği bilgilere göre, ilacı kullanan kadınların yüzde 60'ı altı ay içerisinde adetten kesilmeye başlıyor. Tıp dünyasında; kadınların düzenli aylık kanamalarının tıbbi bir gerekçesi olmadığı veya kontrollü olarak hiç adet görmemenin de kadın için bir sağlık riski taşımadığı tekrarlanıyor.

* Yan etkileri nelerdir?
Bu hapla ilgili şimdilik biraz temkinli olmak gerektiğini düşünüyorum. Zira ilaç oldukça yeni ve uzun dönem yan etkileri hakkında kesin bir şey söylemek için erken. Halen kullanılmakta olan doğum kontrol haplarının bilinen yan etki ve riskleri ise şöyledir:

* Bacaklar, beyin veya kalpte pıhtı oluşumuna neden olabilirler.
* Bulantı, memelerde ağrı, sivilce ve baş ağrısı yapabilirler.
Burada en çok üzerinde durulması gereken şey; bu ilaçların doğum kontrolünde çok etkili olarak bir tür devrim yapmış olmaları ve modern doz ayarlamaları ile doğru kişiler tarafından kullanıldıklarında yukarıda saydığım risklerin çok çok aza inmesidir. Bir doğum kontrol hapı almayı düşünüyorsanız kadın doğum uzmanından fikir almalısınız. En zararsızını ancak o seçecektir. Yeni ilacın normal adet dönemlerine dönmeyi engellemediği söylenmektedir. Özellikle sigara içen kadınlarda pıhtı oluşumu ihtimali mevcut. Ara sıra küçük kanamalar da olabiliyor. Düzenli adet görme olmadığı için de kadınların hamile kaldıklarını anlamaları gecikebiliyor. En son eklemek istediğim ise; yeni ilacın da halen kullanılanlarda olduğu gibi, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve AIDS bulaşmasına engel olmadığıdır.
Haberin fotoğrafları