kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yeni moda rahatlama tekniği: EFT

BUGE CANKAT / GÜNAYDIN
Billur Kalkavan, Ebru Cündübeyoğlu, Betül Arım gibi pek çok ünlünün de uyguladığı EFT (Duygusal Özgürleşme Tekniği) ile akupunktur noktalarına nazik vuruşlar uygulayarak sorunlarınızdan kurtuluyorsunuz..
Son yıllarda dünyada terapistlerin ençok kullandığı rahatlama yöntemlerdenbiri olan EFT (Emotinal FreedomTecniqueDuygusal Özgürleşme Tekniği) Türkiye'de alternatif tıp meraklılarının ve ünlülerin ilgi odağı halinegeldi. Peki Billur Kalkavan, Ebru Cündübeoğlu, oyuncu Betül Arım ve Dr.Cem Keçe'nin de uyguladığı EFT nedir?Türkiye'nin ilk EFT Master'ı olarakdünyadaki 29 EFT uzmanı arasına girenDr. İnci Erkin, EFT'yi 'iğnesiz akupunktur'olarak tanımlıyor. Bu yöntemde, EFT uzmanı vücudun bazı bölgelerine parmaklarladokunarak ve kısa süreli vuruşlar yaparakenerji kanallarındaki tıkanıklıkları açıyor,sorunlar birkaç seansla çözülüyor. Uygulama sırasında hasta sorunlarını uzmanın yönlendirmesiyle yükses sesle tekrarlıyor vebeyne çözüme yönelik olumlu telkinler gönderiyor.

SEMİNERE KATILIN!
Tekniğin detaylarını öğrenmek isteyenler için Dr.Erkin, 1920 Ocak'ta Festiva'nın evsahipliğinde birEFT semineri düzenleyecek. Geçen Kasım ayında dabu konuda bir çalışma programı yapan Erkin ve ekibi bir çoksorunlu hastanın derdine deva olmuştu. Eşi iflas eden bir kadın, küçükyaşta cinsel tacize uğrayan bir genç kız, sigaradan kurtulmak isteyen genç, otistik çocuğu olan anne; sıkıntılarından, katılımcılarıngözü önünde tek seanslık bir uygulamaylakurtulmuştu. Yeni moda rahatlama tekniğiDr. İnci Erkin ile konuştuk.

* EFT'yi basitçe nasıl tanımlarsınız?
EFT kısaca 'iğnesiz akupunktur'. Yanetkisi olmayan, uzun seanslara gerek olmayan bir teknik. Enerji kanallarında tıkanıklık olursa fiziksel veya psikolojik problemleroluşabiliyor. EFT ile bedendeki enerji akımlarını düzenliyoruz.

* Hangi alanlarda kullanılıyor?
Fobiler, sınav stresi, bağımlılıklar(sigara, alkol, kilo verme), fiziksel ağrılar, psikolojik travmalar, kanser ve MShastalığında olumlu sonuçları var. Ancak, EFT sadece bir teknik ve klasik tedaviye destek olan bir uygulama. Yani,kişinin diğer tedavilerini aksatmamasıgerekiyor.

* Seans sırasında vücudun belli noktalarına yapılan vuruşların önemi nedir?
Akupunktur noktaları denen yerlerenerji meridyenlerinin uç noktaları. Dokunuşlarımızla durağan enerjiyi, kinetik enerjiye çevirmiş oluyoruz ve tıkanıklığı açıyoruz.

YÜKSEK SESLE TEKRAR ŞART!

* İsteyenler bu uygulamayı kendibaşlarına da yapabilir mi?
Evin büyük temizliğini önceEFT uygulayıcısı yapar, dahasonra kişi de kendi gündeliktemizliğini kendisi yapmayadevam eder.

* Peki sorunların herzaman yüksek sesle mi tekrarlanması gerekiyor?
Elbette uygulayıcı tek başına yaparken sessiz de olabilir ama ne kadar çok duyumuzukullanırsak o kadar çok kanaldanbeyne uyarı yollamış oluruz.

* Bu teknik nerelerde uygulanıyor?
Türkiye'de bu tekniği uygulayan binlercekişi var. Tıp doktorlarından psikologlara,sosyal hizmet uzmanlarından, psikolojikrehber danışmanlarına kadar pek çok kişibaşarıyla uyguluyor.

*Seans sırasında ilginç olaylar yaşıyormusunuz?
Mesela yükseklik ve asansör korkusuolan bir katılımcı, seans sonsarında 12 katlıbir binayı asansörle rahatlıkla inip çıkabilecek duruma geliyor.

* EFT'ye bir nevi hipnoz diyebilir miyiz?
Evet hipnoz ile de benzerlik gösterir ama en güzel tarafı daha çabuk çözüme gidilebilmesidir. Pek çok psikiyatr ve psikolog, EFT uygulamalarını da bu nedenle pratiklerine eklediler.