kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Öldürülen Baran Tursun 20 yaşındaydı.

25 yıl hapsi istenen polis tahliye edildi

Ali EYCE - Neşet DİŞKAYA SABAH
'Dur' ihtarına uymadığı için öldürülen Baran'ın ilk duruşması olaylı başladı. Ailesi "Artık adalete güvenmiyoruz" deyip salonu terk etti. Sanık polis Emre Atar ise tahliye edildi..
İzmir'de, "Dur'' ihtarına uymadığı gerekçesiyle uyarı ateşi açarak Baran Tursun'un ölümüne neden olduğu iddia edilen polis memuru Oral Emre Atar'ın yargılanması olaylı başladı. Baran'ın ailesi mahkemeyi protesto ederek duruşmayı terk etti. Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada hakkında, "olası kasıtla adam öldürmek'' suçundan 25 yıl hapis cezası istenen polis memuru Atar ilk duruşma sonunda tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Mahkeme heyetinin tahliye gerekçesi, "suç vasfının sanık lehine değişmesi ihtimali, delillerin toplanması, sanığın kaçma ihtimalinin bulunmayışı ve tutuklu kalma süresinin göz önünde tutulması" oldu. Duruşma 11 Şubat'a ertelendi.

"LASTİĞE DOĞRU ATEŞ ETTİM"
Polis memuru Oral Emre Atar, mahkemede, 25 Kasım 2007 tarihinde saat 03.00 sıralarında telsizden bir cipin kaçtığının anons edildiğini söyledi. Emniyet Müdürlüğü Haber Merkezi'nin emriyle Sultan Çiftliği yakınlarında dubalarla barikat kurduklarını belirten Atar, "Haber merkezi, bizden barikat kurmamızı ve çok dikkatli olmamızı istedi. Dubaları yerleştirdik. Başka ekip de kaçma ihtimaline karşı bekliyordu. Ekip şefimiz el feneriyle hızla yaklaşan cipi ikaz etti. Araç durmadı. Dubalara yöneldi. Ekip şefim havaya 3 kez, ben iki kez ateş ettim. Dubalara çarpınca kendimi yere attım ve lastiğe doğru ateş ettim'' dedi. Sanığın bu sözleri üzerine abla Şelale Tursun, "Katil yalan söylüyorsun" diye bağırıp yumurtaları attı. Anne Berrin Tursun da "Hesap soracağız" diye bağırdı. Bunun üzerine anne ve kızı haklarında tutanak tutularak salondan dışarı çıkarıldı. Bu olay üzerine Tursun'un yakınlarının üzerleri arandı ve duruşmaya daha sonra devam edildi. Duruşmada olay sırasında Baran Tursun'la aynı araçta bulunan arkadaşları Emre Ökçelik ve Atilla Doğan ile 16 polis memuru ve çevredeki 2 kişi tanık olarak dinlendi.

BABASI KALEMİNİ KIRDI
Olay gecesi Tursun'la birlikte olan arkadaşları, kendilerini çok sayıda polisin takip etmediğini ve tek el ateş edildiğini öne sürdü. Baran Tursun'un arkadaşı Özçelik, yaşananları "Tek el silah sesi duydum ve Baran'ın başı omzuma düştü. Sonra da araba kontrolden çıktı" diye anlattı. Tanıkların dinlenmesi sırasında baba Mehmet Tursun mahkemeyi protesto ederek duruşmayı terk etti. Sanık polisin korunduğunu öne süren Mehmet Tursun, "Oğlumun katilleri, korunan katillerdir. Biz bu mahkemenin figüranı olmak istemiyoruz, biri polis diğeri astsubay iki tanığımız ve başka delillerimiz var. Adalete kesinlikle güvenmiyoruz" dedi. Tursun, daha sonra elinde bulunan kalemi kırdı. Tursun, "Neden kırdınız" sorusu üzerine, "Biz kamuoyu gözünde katillere gereken cezayı verdik. Bu düşünceyle kırdım" dedi. Sanık avukatı Muammer Yurdakul, "Kalem kırmak üstü örtülü tehdittir. Suç duyurusunda bulunacağız" dedi. Tursun ailesinin avukatı Bahattin Özdemir, "Bizim adalet duygumuz zedelendi. Biz Cumhuriyet Savcılarının delilleri kolluk aracılığıyla topladığı bir yerde adil yargılanmanın yapılmasının çok güç olduğunu düşünüyoruz" dedi.