kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Silah satanlar bir virüsle sizi devre dışı bırakabilir

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* Hüseyin Başbilen'in üzerinde çalıştığı ve kaybolduğu söylenen Milli Tank Projesi neyi kapsıyor? Mühendisin ne hazırladığını bilmiyorum ama bu projenin başlatılması çok önemli. Bu projeyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Tankın milli olması şart. Çünkü tankta kendini koruma sistemi var. Sistemi aldığımız ülkenin, yerleştireceği bir virüsle istihbarat bilgilerinizi alması mümkün. Ayrıca istedikleri zaman bu virüsle koruma sistemini tamamen devre dışı bırakabilirler. Birinci Körfez Savaşı'nda Irak'ın elinde çok iyi hava savunma silahları vardı. Ama bir tek uçak düşüremediler. Çünkü silahları Irak'a satan Amerika ve İngiltere, bu sistemleri devre dışı bıraktı. Zaten tank konusunda ASELSAN çok ileride. Daha önce Almanlardan ve başka ülkelerden alınan tanklar hareket sırasında atış yapamıyordu. ASELSAN yeni sistem geliştirdi ve şimdi tanklar hareket halinde ateş edebiliyor. Ama gizli projeler değil bunlar. ASELSAN tank üzerindeki alt sistemlerde çok başarılı yazılımlar geliştirdi. Bunların başında Atış Kontrol Sistemi geliyor. Savunma Sanayi Müsteşarı bütün ülkelere "Gelin sistemi bizden alın" diye çağrıda bulundu.

FÜZEYİ YANILTIYOR

* Üç mühendisin görev aldığı F-16 uçaklarında dost-düşman tanımlamasını yapan proje neleri içeriyor?
Silahlı kuvvetlere dost-düşmanı ayırma sistemini ilk Netaş firması sattı. ASELSAN da bu konuda sonradan çalışmalar yaptı. Sistem, füze gelmesi halinde pilota saldırıyı haber veriyor. Füzeyi de yanıltıyor. Sistem, yüklenen verilerle düşman uçaklarını hemen ayırıyor. Eğer bunun yazılımını kendiniz yapmayıp başkasından alırsanız Irak'a yaptıkları gibi virüs koyabilirler. O virüse de savaş halinde sinyal yollayarak sistemi devre dışı bırakabilirler.

* Amerika, virüsü her silaha uygulayabilir mi? Yazılım olan her yere uygulayabilirler. Bu nedenle yabancılardan alınan silahlara güvenilmez.