kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Alptekin'in günlüğünden bölümler:

Varna, 1998
Başka birinin rüyası, güzel ve kederli Varna, kimse bir hayalet göçmeni yadırgamıyor orada... Liman ıssız, gemi yok ve hiçbir şey, âşıklara ve üçkâğıtçılara köprü... Tarihten kozmopolit, Karadeniz'in kibri Varna, Kalkan'ın rüyasında, kaçışta, balık pazarında yanılsama, etraf köpek dolu... Tuhaf isimli esmer çingen kızları, kırık bir Osmanlıca konuşurlar, Mihriban, Canan... çok aranır sorulur bu kızlar, Avrupa ütopyasında. Otel Karadeniz, gizemsiz öylesine, her yer disko, butik kerhaneleri, kuru bir mersin balığı sallanır bir balıkçı barakasında, sonsuz bir gururla. Varna'yı hiç unutma; kalan bir kumar borcu gibi.

Odessa, 1999
Yine Odessa çağırıyor, sezon dışı... Ne kar, ne soğuk, ne de rüzgâr var, kış Karadeniz'in bir yerlerinde kalmış. Yalta hala yılbaşını kutluyor. Potemkin merdivenleri sakin, Londra Oteli boş. Opera orada bir yerde. Suç, Privoz'da, pazarda bekler durur, neşeli ve istekli. Pazarlık edelim, sarılıklı mersin balıkları, güzeller üzerinde pezevenkler, kitabın arasında tabanca, kırık bir müzik parça arzu dilenmekte, acıklı bir klarnet, utangaç bir akerdeon orada, birbirinden habersiz çalar, kurumuş fıskiye mahallelerine doğru, duvar üzeri sahipsiz bir ses: "Seni seviyorum Odessa..."

Soçi, 2000
Adler'e iniş, kemerler ve telefonlar açık, sigaralar elde, istediğin kadar votka. Tupolov'dan tropikal bahçelere, villalar, senatoryumlar, Sovyet binbir gece hotelleri, ihmal edilmiş bir zerafatin ülkesi. Murmansk'ın iyi insanları, Soçi Barent denizine açılır, tıpkı Odessa'nın Baltık denizine açıldığı gibi... Halk lokantalarında tanımsız balık çorbaları, ceplerde kuru kalamarlar, plajda masal, latex, diskolarda nar suyu, çocuklarla dans, duşların altında sanatçılar. Gürcü kebabı tüter dağlarda: Bakü, Sokum, Batum, Trabzon çok uzak, öylesine yakın. Aynı mersin balığı kovalar âşıkları...

Yalta, 2001

Bütün kıyı güneye doğru ayrılan koca beyaz geminin seyrinde, plaj insan seli, kum saatinin orta noktasına doğru İstanbul'a, Kırım'ın şampanya köpüklerinde kaybolan gemiye meraklı ve neşeli bir elveda... (Bu metin art-ist güncel sanat dergisinin altıncı sayısından alıntılanmıştır.)