kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Best of 2007

Dr. Yasemin Fatih Amato
02.01.2008
Tatlısıyla, acısıyla, bir yılı daha geride bıraktık. Bu vesile ile 2007 içinde yazdığım yazılardan birkaç konuyu derleyip toplamak, kimilerinin altını çizmek istedim..

Önce sağlık...
Güzellik hayatın merkezinde duran bir konudur. Gerçekten çok değerlidir. Ancak konu fiziksel güzellik olunca, her şeyden önce sağlığımızdan bahsetmek gerekir. Sıvası bozuk bir duvarı boya ile ne kadar düzeltebiliriz? Aynı şekilde fizyolojik sorunları olan bir cildi de sadece kozmetik yöntemlerle düzeltmek olası değildir. Yani önce sağlık ve yaşam kalitesi gelir; güzellik onları takip eder.

Spor...
Egzersiz, gençlik iksirinin ta kendisidir! Tümüyle daha genç olmamızı ve genç görünmemizi, yağları yakmamızı, cildimizin gerginleşmesini, dayanıklı olmamızı ve yaşama pozitif bakmamızı sağlar. Her derde deva bir iksir varsa, o da spor ve harekettir!

Gülmek...
Genç kalmanın en önemli sırrı nedir diye sorarsanız, hiç tereddüt etmeden neşe ve güler yüz derim. Bunların ardı sıra olumlu düşünmek, güzel uyumak ve hareketli bir yaşam sürmeyi sıralarım. İnanın bütün bunlar, tüm kozmetik yöntemlerden, tedavilerden ve ilaçlardan daha etkilidir.

Sirke-sarmısak-bal...
Doğa anamızın cömertçe sunduğu bu geleneksel gıdalar, artık kilo kontrolünün de en önde gelen yardımcıları. Sarmısak, sirke ve bal içinde bulunan maddeler vücudumuzda bir araya gelince, sindirim sistemi içinde farklı bir kimyasal reaksiyon başlatırlar ve yağ yakımını hızlandırırlar. Günde bir öğün de olsa bu karışımı salatalarınıza ilave edin.

Sabah kahvaltısı...
Kilolarla başı dertte olanların çoğunun sabah kahvaltısı yapmadıklarını biliyoruz. Kimisi öğün atlamayı kar sayar, birçoğu da sabahları kendilerini aç hissetmezler. Oysa sabah kahvaltısı uzun vadeli sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü hedefinin en önemli anahtarıdır. Sabah iştahsızlığı ise üzerinde durulması gereken bir sağlık sorunudur, çünkü birçok hastalığın ilk habercisi olabilir.

Kilo...
Yaşadığımız yüzyılda aşırı zayıflık güzellikle özdeşleşmişti. Son zamanlarda yeniden bir denge kurmaya doğru yol alıyoruz. Çünkü tüm araştırmalar, sağlıklı bir vücudun sıska bir vücut olmadığını açıkça ortaya koyuyor. Hatta hafifçe kilolu insanların daha neşeli ve uzun ömürlü olduğu düşünülüyor. Esasında şişmanlık ve zayıflığı nasıl ölçeceğimizi bile tam olarak bilmiyoruz. Vücuk Kitle İndeksi yeterli gelmiyor çünkü kilo standartlarında bazı boşluklar var. Yaşa, cinse, beden tipine göre herkesin ayrı bir gerçeği, kendine özel normallik sınırları var. Önemli olan yaşam kalitemizdir. Yani doğal gıdalarla dengeli bir şekilde beslenmek, yeteri kadar hareket etmek ve kendimizle barışık yaşamaktır. Sevgili okuyucularımıza sağlık ve neşeyle dolu bir yıl dilerim..