kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Vahşetin bu kadarı

Kenya'da 350 kişinin öldüğü seçim sonrası çatışmalarında inanılmaz bir tablo ortaya çıktı... Başkentteki bir morgda onlarca bebek cesedi böyle görüntülendi ..
Kenya'da inanılmaz vahşet... Ruanda'daki kabile çatışmaları ve iç savaştaki görüntüleri andıran korkunç bir manzara... Devlet başkanlığı seçiminin ardından iktidar ve muhalefet yanlısı kabileler arasındaki çatışmaların küçük kurbanları... 27 Aralık'taki seçim öncesi gerilimi, Başkan Mwai Kibaki'nin zafer ilan etmesiyle çatışmalara dönüştü. Başkan'ı hile yapmakla suçlayan muhalif lider Raila Odinga yanlısı kabileler çatışmaya başladı. Ve işte tablo... 350 kişinin öldüğü, 100 bin kişinin de evlerinden kaçmak zorunda kaldığı olaylarda saldırganlar gözlerini kırpmadan çocukları bile öldürdü.

OTOBÜSLERLE KAÇIYORLAR
Başkent Nairobi'deki bir hastanenin morgunda çekilen bu fotoğraf da korkunç tabloyu gözler önüne serdi. Başkan Kibaki'nin üyesi olduğu Kikuyu kabilesi yandaşları ve seçimde onlara destek veren diğer kabileler, muhalefet yanlısı Luo kabilesiyle çatışıyor. Olaylar Eldoret ve Kisumu şehirlerine de sıçradı. Polis koruması altında 500 kişi otobüslerle şehri terk etti. Üç gün önce Lou'lardan kaçan bir grup Kikuyu'nun sığındıkları kilisede diri diri yakılmaları da ülkedeki durumu anlatıyor. İşte o vahşetten sağ kurtulmayı başaran Grace Githuthwa yaşadıklarını İngiliz Guardian gazetesine anlattı:

'AĞAÇ KESER GİBİ DOĞRADILAR'
"Önce seslerini duyduk. Savaş naraları atıyorlardı. Yaklaşık 200 kişinin sığındığı kiliseyi çevirdiler. Satırlarla kapıları parçalayıp içeri girdiler. Erkeklerimiz onları engellemeye çalıştı. Ancak onları öldürüp kadın ve çocuklara yöneldiler. Artık sona geldiğimizi hepimiz biliyorduk. Benzin döktükleri şilteleri pencerelerden atıp kapıları kilitlediler. Bir kibrit atıp kiliseyi ateşe verdiler. Diri diri yaktılar. Önce iki çocuğumu pencereden attım. 3.5 yaşındaki kızımı kucağıma alıp atladım. Ancak saldırganların bir kısmı hâlâ dışarıda bekliyordu. Kiliseden kaçanları satırla, ağaç keser gibi doğradılar, kimisini alevlerin içene attılar. Çocuklarım ve ben mucize eseri sağ kurtulanlardandık..."
Haberin fotoğrafları