kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fransızlar son sigaralarını içiyor

Yeni Haber
Fransa'da 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren toplu ve kapalı kullanım alanlarının hepsinde duman altı kavramı kalkıyor. ..
2006 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren hükümet, aldığı anti-tütün kararlarını yarından itibaren uygulamaya koyuyor. Bundan böyle Fransa'da kafeler, barlar, diskotekler ve restoranlarda ve hatta otel lobilerinde dahi sigara içilemeyecek. Hükümet uygulamanın yerine getirilmesinde kararlı bir tutum sergiliyor. Sigara tiryakilerden kimileri kararı mantıklı ve uygulanabilir bulurken, hükümetin yakında tarlalarda bile sigara içmeyi engelleyeceğinden korkanlar da var.

Fransa'da 60. hükümetin üzerinde uzun süredir çalışmalar yaptığı tütün karşıtı uygulamaları yarın resmen başlayacak. Böylece "Kahve ve sigara" ikilisinin bir alışkanlıktan çok bir gelenek olarak görüldüğü Fransa'da duman, romantizmin dışına çıkmış oalcak. Artık sigara, kapalı mekanlarda tiryakilerin vazgeçilmez eşi kahveden ayrılacak.

Fransa'da her yıl 6000 dolayında insan tütüne bağlı hastalıklardan yaşamını yitiriyor. Bu gerçeği göz önüne alan hükümet 2006 yılından bu yana bir takım anti tütün çalışmaları yürütmüştü. Bu hareketin en son ve belki de en önemlisi hamlesi de kafe, restoran ve bar gibi toplu ve kapalı kullanım alanlarında tütün ve tütün mamullerinin tüketiminin yasaklanmasını öngören kanunun 1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya koyulması oldu.

Uygulamaya göre kafelerde yalnızca teras ve bahçelerde sigara içilebilecek. Kapalı mekanlar için diğer bir çözüm ise mekan içerisinde sigara içilen bölümler inşa etmek. Ancak mekan içinde sigara içmeyi mümkün ve kılan akvaryumu andıran bu bölmelerin inşası da yeterli olmuyor. Restoran yetkilisi ayrıca bu ayrı bölmedeki yalıtımın doğru yapıldığını ve havalandırmanın da yeterli olduğunu kanıtlamak zorunda.

Bu kanunun diğer bir amacı da çalışanların çalışma koşullarının düzeltilmesi. Kafelerde barlarda ve restoranlarda çalışan herkes sigara içsinler veya içmesinler birer pasif içici konumunda bulunuyor. Bu kanunla pasif içicilik nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısında ciddi bir düşüş bekleniyor.

Yarından itibaren başlanacak bu uygulamanın işleyişi, adli polis görevlileri, tarım bakanlığı ve çalışma bakanlığına bağlı çalışma müfettişleri, yine bu kurumlara bağlı denetmenler, sağlık bakanlığı görevlileri, müfettiş doktorlar, alan mühendisleri sağlık araştırma yetkilileri, belediyenin görevlendirdiği sağlık müfettişleri tarafından kontrol edilecek.

SİGARA YASAĞININ FRANSA ÖYKÜSÜ

Fransa'da hükümet, sigaradan veya sigaraya bağlı ölümleri en aza indirmek amacıyla uzun ve kademeli bir yasaklama politikası uyguladı. Şubat 2006'da içlerinde Tütün Karşıtları Birliği, Kanser Birliği, Kardiyoloji Derneği, Göğüs Hastalıkları Derneği, Fransız Tütün Cemiyeti gibi konuyla ilgisi bulunan birçok sosyal dernek ve kamu kuruluşu ile bir araya gelerek toplantılar düzenledi. Bu tarihe kadar Otelciler Birliği'nden Restorancılar Birliği'ne kadar her alandan herkesin görüşü alındı.

Ekim 2006'da hükümet kamusal alanda tütün kullanımını yasaklayacağı kararını açıkladı.

Kasım 2006'daysa kamusal alanda tütün mamullerinin içimini yasaklayan kararname hazırlandı.

1 Şubat 2007 tarihinden itibaren sağlık ve eğitim hizmeti veren ve bu hizmetlerle dolaylı şekilde ilgisi bulunabilecek alanlarda, yüksek öğrenim kurumları, liseler, bu kurumların restoran, sosyal hizmetler ve yurt gibi ihtiyaçlarının karşılandığı alanlarda tütün tüketimi yasağı uygulamaya koyuldu.

Son olarak da 1 Ocak 2008'den itibarense kafe, bar, restoran, sigara satısı yapılan kafe ve barlar ve oteller, oyun salonları, gazinolarda yasak uygulamaya koyulmaya başlanacak.

SİGARA SATILAN YERDE SİGARA İÇMEK YASAK OLACAK

Fransa'da tütün ve tütün mamulleri, sadece yetki belgesi olan satış noktalarında satılıyor. Bu yetkili satış noktalarının çoğunluğu da barlar ve kafeler. Sigara satılan bir yerde sigara içiminin yasak olması Fransa'da yeni yılın ilk çelişkisi olarak kafaları karıştırıyor.

Yeni yılın en çok konuşulan konularının başında tütün yasağının gerçekten uygulanıp uygulanamayacağı tartışması geldi. Aslında amaç hem daha önce bu yasağı uygulamaya koymuş diğer Avrupa Birliği ülkelerine uyum hem de halkın sigarayı bırakmasını sağlamak. Ama halk bu politikaya tepkili. Sigarayı bıraktırmanın yolunun kafelerde sigarayı yasaklamak değil tütünü yasaklamak olduğunu düşünenler var.

Bu ilginç tartışmaya Le Monde gazetesi de değişik bir anketle katıldı. İnternet sitesinde tiryakilere bir çağrı yaparak bu kanun karsısında sigarayı bırakıp bırakmayacaklarına dair demeçlerini göndermelerini istedi. Demeçlerin içinden seçilecek yazılar Le Monde'un sitesinde yayınlanma şansı bulacak.

Sigara yasağının uygulanacağı yerlere asılacak olan uyarı panolarında ise şu ifade yer alacak: "Burada sigara içmeniz 68 Avro ceza ödemenize veya hakkınızda adli takip başlatılmasına sebep olur. Sigarayı bırakmak için 0825 xx numaralı telefondan yardım alabilirsiniz.(aramanın dakikası 15 kuruştur)"

"BİRGÜN TARLADA DA SİGARA İÇMEMİ YASAKLAMALARINDAN KORKUYORUM"

Paris'te bir kafe işletmekte olan Michael adlı Fransız, kanunun biraz hızlı geçtiğini düşünüyor. İşletmeci, "1 Ocak'tan itibaren artık burada sigara içilemeyecek ama neyin nasıl olacağı konusunda yeteri kadar bilgilendirilmedik. Çok müşteri kaybetmeyeceğiz. Yazın terasımızı açacağız, orada sigara içiliyor. Sigara içmeyen müşteriler açısından da oldukça iyi bir durum bu." diyor.

Kafenin daimi müşterilerinden olan Peter adlı başka bir Fransız ise "Ben sigara içiyorum. Ama bu kanunu çok iyi buluyorum. Günde en az yarım saatle bir saat arasında kafede otururum. Henüz bir kafede oturup sigara içmemenin ne olduğunu bilmediğim için bir şey söyleyemeyeceğim, 1 Ocak'tan sonra göreceğiz." şeklinde konuşuyor.

Richard adlı bir diğer müşteri ise "Ben de onaylıyorum bu kanunu. Bu daha çok sigara içmeyenler için yapılmış bir kanun, rahatsız değilim bu durumdan. Sigaramı artık dışarıda içeceğim zaten bırakmayı düşünüyorum." diye anlatıyor düşüncelerini.

Bir diğer müşteri ise yasa hakkında biraz farklı düşünüyor. Yasayı gülünç bulduğunu belirten müşteri, şöyle devam ediyor: "Tamam resmi ve kalabalık alanlarda birçok insan sigaradan rahatsız olabilir. O tür yerlerde zaten sigara içmiyorum. Annemin evinde de içmiyorum çünkü sigara içmiyor kendisi. Ama sigara içmek isteyen insanların özgürlüğü açışından bunu onaylamıyorum. Ben tarlada çalışıyorum ve korkarım bir gün gelip traktörümün üstünde sigara içmemi de yasaklayacaklar"

Kafenin Alfonso adlı genç bir müdavimi de "Kahve ve sigara birlikte bir zevktir aslında. Metrolarda ve diğer kamusal alanlarda sigaranın yasaklanmasını herkes kabul eder; ama böyle bir zevkten mahrum olmak birçok insanın işine gelmeyecektir. Ama kanun daha çok pasif içicileri korumak için düzenlenmiş. Örneğin ben sigara kullanmıyorum ama eve döndüğümde bütün gün sigara içmişim gibi hissediyorum, elbiselerim de içmememe rağmen sigara kokuyor." diyor.

Kafede garsonluk yapan Julian adlı genç ise "Bu kanunu gayet iyi buluyorum. Ben bir kafe çalışanıyım, ben de sigara kullanıyorum. Ama sigara içtiğim gibi buradaki bütün dumanı da soluyorum. Uygulama benim için iyi olacak. En azından sadece kendi sigaramın dumanından zarar görmüş olacağım." şeklinde konuşuyor.

Bir başka Fransız müşteri de "Sigarayı engellemenin yolu kafelerde sigarayı yasaklamak değildir, bunun tek yolu sigarayı engellemektir." diyerek durumu özetliyor.