kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Bardakoğlu, "Türkiye'de Noel ile yılbaşı karıştırılıyor" dedi.

Yılbaşı dinsel değil kültürel anlam taşır

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, "Yılbaşı evrensel kültürün bir parçası. Yılbaşı kutlaması dinsel değil kültürel anlam taşıyor" dedi..
Her yılbaşında güncel tartışma konusu haline gelen "Yeni yıl kutlamaları" için Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, çağdaş yorumlarını sürdürdü. "Yılbaşı kutlaması" için "Evrensel kültürün bir parçası. Dinsel değil kültürel anlam taşıyor" diyen Bardakoğlu, "Yılbaşı kutlaması ile Noel kutlaması birbirine karıştırılmamalı. Noel, Hıristiyanların dini bayramıdır. Çoğu zaman yılbaşı ile birleştirilen Noel'in benimsenmesi misyonerliğe zemin hazırlar" uyarısında bulundu. Yılbaşı kutlamaları ile ilgili görüşlerini daha önce kamuoyu ile paylaştığını anımsatan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Bardakoğlu, SABAH'a şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye'de genellikle Noel ile yılbaşı birbirine karıştırılıyor. Noel yani 'Christmas' dinsel bir bayramdır. Bu bayramın ve bayramla ilgili olarak yapılan adet ve törenlerin Müslümanlarca benimsenip uygulanması dinsel ve kültürel bir yozlaşma olarak görülmelidir. Bu tutum, kendi değerlerimizden uzaklaşma sürecini hızlandırdığı gibi halkımıza ve ülkemize yönelik Hıristiyan misyonerliği için oldukça elverişli bir zemin oluşturur."

İNSANLIĞA MAL OLDU
1 Ocak'ın, bütün uluslarca yeni yılın başlangıcı için kutlanan etkinliklere sahne olduğunu ifade eden Bardakoğlu, şöyle devam etti: "Bugün yılbaşı kutlamaları, dinsel olmaktan öte kültürel bir anlam taşımakta. İnsanlar, yeni yıla yönelik iyilik, huzur ve barış beklentilerini bu kutlamalarda dile getirmekte. Yeni yıl kutlamaları evrensel kültürün bir parçası olarak üretilen ve geliştirilen, bütün insanlığa mal olan olumlu bir davranış biçimidir."

YASAKLARA DİKKAT
Bardakoğlu, "Yılbaşını, dini ve kültürel değerlerimize aykırı biçimde kutlamak, çevreyi rahatsız etmek, dinimizin emir ve yasaklarına, genel ahlaka ve toplumsal kurallara aykırı davranışlarda bulunmak, kesinlikle doğru değil" demeyi ihmal etmedi. Diyanet İşleri Başkanı, yeni bir yıla girerken, geçmiş yılların muhasebesinin yapılmasını, insanların kalan sınırlı ömrünü daha iyi kullanma bilinci kazanmasını da önerdi.