kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Ekonomi yönetiminde durum raporu

Yeni yıla girerken, bir önceki yılın muhasebesini yapmak geleceği öngörmek açısından son derece yararlıdır. Kurumsal bazda Ankara'nın fotoğrafı şöyle görünüyor:
- HAZİNE: Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, adeta görünmez bir el tarafından 'zayıf halka'ya dönüştürülüyor. Şimşek, ekonomide son 5 yılda kat edilen mesafeden ziyade eksik kalan işlere odaklanınca Başbakan Tayyip Erdoğan'dan eleştiri aldı. Daha sonra, 'Rehavet' uyarısında bulunan patronlara, 'İnsaf edin yahu' çıkışıyla biraz puan kaybetti. 'Akrabalarını kamuda istihdam etme girişimi', siyasetçi kimliğine gölge düşürdü. Ancak Şimşek, 'İş gücüne nitelik, sanayiye rekabet gücü kazandırma' hedefi için bulunmaz fırsat.
- MERKEZ BANKASI: Başkan Durmuş Yılmaz'ın, "Nasılsa Köşk'ten döner" düşüncesiyle önerildiği artık gün ışığına çıktı. Yılmaz, 21 ay boyunca, siyasetçiye minnet duymayan, salt Merkez Bankacı kimliği ile ismini tescil ettirdi. Bugün gelinen noktada, sanayici ve siyasetçiyi aynı anda karşısına aldı. 'Faiz indirim kararları' kadar 'banka içi atamalar ve İstanbul'a taşınma' konusunda polemiğe girmesi yıpratıcı oldu. Faizle ilgili karar gerekçelerini daha iyi anlatmaya odaklanacak.
- MALİYE BAKANLIĞI: Bakan Kemal Unakıtan, medyatik kimliğinden uzaklaşırken bürokratlarının da kamuoyu önünde olmasını istemiyor. Müsteşar yardımcıları, Gelir İdaresi ve MASAK'ta kadro değişikliğine giden Unakıtan, hâlâ mali disiplinin sigortası konumunda. Kontrollü harcama, vergi indirimi, kayıtlı ekonomiye geçiş ve kamu finansmanını rahatlatacak özelleştirmeler Unakıtan'ı vazgeçilmez kılıyor.
- PLANLAMA TEŞKİLATI: Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in 'yumruğunu masaya vuran, diğer bakanların önüne geçen" bir tarzı olmayacağı artık anlaşıldı. Ekren, "Temel konularda ortak çalışmayla yol haritası çizelim. Bakanlar, ajandalarını kendileri açıklasın" yaklaşımında. Ak Parti'den milletvekili olan Lütfü Elvan ile Cevdet Yılmaz'ın yeri henüz doldurulamadı.
- ÖZELLEŞTİRME İDARESİ: Küresel piyasalardaki sıkışıklığa rağmen 2008 yılının mali kaderi özelleştirmelere endeksli. Başkan Metin Kilci ve Yardımcısı Hasan Köktaş'a yeni roller biçildiği biliniyor. Enerji Müsteşarlığı, EPDK Başkanlığı atamaları sırasında akla bu iki isim geliyor.
- SANAYİ BAKANLIĞI: Bakan Zafer Çağlayan, Ak Parti'ye ve hükümete çabuk ısındı. 5 puanlık sigorta prim indiriminin ertelenmesi ve elektrik zammı karşısında siyaset öncesi demeçleri ile sorgulanan Çağlayan, takım oyununa devam edeceğini hissettiriyor. Sanayi envanteri ve teşvik politikasına yoğunlaştı. Yakında Zafer Bey'in izlerini taşıyan proje bazında yeni teşvik sistemi devreye girerse kimse şaşırmasın.
- ÇALIŞMA BAKANLIĞI: Bakan Faruk Çelik, yılların ihmalini dile getiren açıklamaları ile puan topluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Birol Aydemir gibi iyi yetişmiş bir bürokratla sorun yaşaması her iki isim adına üzücü. Aydemir için 'devam' seçeneği kadar Köşk'te uygun bir görev arayışı da kulislerde konuşuluyor. Yeni istihdam paketi ise Bakan Çelik'e, umudu yitirmiş işsizler ve aileleri nezdinde özel bir yer açacak.