kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Irak'ta Saddam alarmı

Yeni Haber
Irak güvenlik güçleri, ülkenin devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edilişinin birinci yıldönümünde alarma geçti.

Saddam'ın destekçilerinin, liderin doğum yeri olan tikrit'te ve mezarının başında toplanarak gösteriler düzenlemesi bekleniyor.

Saddam Hüseyin, Şii kenti Duceyl'de 180 kişinin ölümünden sorumlu tutarak idam cezasına çarptırılmış ve 30 Aralık gecesi idam edilmişti.

Cep telenuyla çekilen videolarda idamı sırasında kendisine yapılan muameleler ise tepkiye yol açmış ve ABD Başkanı George Bush "bile" Saddam'ın idam ediliş şeklini eleştirmişti.

Iraklı yetkililer, oğulları Uday ve Kusay ile yan yana gömülü olan Saddam'ın mezrına çok sayıda ziyaretçi gelebileceğini belirttiler.

Irak İçişleri Bakanlığı sözcüsü Abdülkerim Halif, "Eskiden onu destekleyenler vardı ve şimdi hala ona sadık olanlar var" dedi.

Halif, "Eğer vatandaşlara zarar vermeye yönelik herhangi bir girişim görürsek, bu faaliyetleri önlemeye yönelik hazırlıkları ve prosedürlerimiz var" dedi. Halif, Saddam'ın mezarı ve Tikrit'te güvenlik önlemlerinin sıklaştırıldığını kaydetti.

Önceki gün de Ürdün'ün başkenti Amman'da 2 bin kadar kişi Saddam'ın anma gösterisi düzenlemişti.

Iraklı yetkililer, Saddam'ın infazının, onun tekrar Irak'ın başına geçeceği yönündeki umutları sona erdirdiğini düşünüyor. İdamın, birçok Sünni'nin, direnişi bırakarak siyasete yönelmesine katkı sağladığı kaydediliyor.

Aralarında eski Savunma Bakanı Sultan Haşim El Tai ve eski Genelkurmay Başkanı Raşid el Tikriti gibi Saddam yönetiminden bazı isimler ise hala idam cezalarının infaz edilmesini bekliyor.

(CİHAN)