kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Meclis 301’de topu yargıçları attı

Yeni Haber
Meclis'te TCK'nın 301. maddesiyle ilgili çalışmalar devam ederken, AKP ve CHP madde üzerinde yapılan değişikliğin sonucu değiştirmeyeceği görüşünü savundular.

Hukukçu milletvekilleri Ocak 2008'de Meclis gündemine gelecek "301" le ilgili yapılacak düzenlemeyi değerlendirdiler.

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'a göre, TCK'nın 301. maddesi ne kadar düzeltilirse düzeltilsin kaderinin, kararı verecek yargıçların inisiyatifinde olduğunu söyledi. Bozdağ, "Yargıçlar, kendi dünya görüşleri yerine, bağımsız ve tarafsız hareket etmediği sürece bu madde de sıkıntı devam eder. Bu maddeyi yargı çözecek" dedi.

YÜZDE 95 YARGIÇ, YÜZDE 5 METİN


Bozdağ, TCK'nın, "Türklüğü, Cumhuriyeti ve Meclis'i alenen aşağılayanlara" cezayı öngören 301. madde üzerinde yapılacak yeni düzenlemenin kaderinin yargıçların elinde olduğunu öne sürdü. Bozdağ bu görüşünü geçen dönem Adalet Komisyonu'nun da Türk Ceza Kanunu'nun görüşmeleri sürerken, Yargıtay Üyesi Osman Şirin'in sözlerini hatırlatarak dile getirdi. Bozdağ, "TCK görüşmeleri sırasında da o zaman Yargıtay Birinci Başkanvekili olan Osman Şirin, 'Bu madde de yargıç yüzde 95, madde yüzde 5'tir. Toplum hassasiyetine, toplumun beklentilerine göre yargı kararı değişir' demişti. Oysa hakkın terazisi değişmez. Biz bu maddede ne yaparsak yapalım uygulama önemli. Yargıçlar, kendi dünya görüşleri yerine, bağımsız ve tarafsız hareket etmediği sürece bu madde de sıkıntı devam eder" dedi.

İYİ KANUN, KÖTÜ KANUN UYGULAMALAR SONUCU DEĞİŞİR

301. maddenin önünü yargıçların açacağını ifade eden Bozdağ, "Bu işin sonucu yani kararının yüzde 95'ni yargıç kararları oluşturuyor. Yargıçlar özgürlüklerden yana tavır koyduğu zaman sıkıntı çözülecek. Çünkü bazen iyi bir kanun kötü uygulamalar sonucu kötü, kötü kanun ise iyi uygulamalar sonucunda iyi olur" diye konuştu.

MADDE SORUN DEĞİL, UYGULAMA SORUN

Yeni TCK'nın görüşmeleri sırasında Adalet Komisyonu üyesi olan Bozdağ, o zaman da bu maddeyi çok tartıştıklarını anımsattı. Maddede sorun olmadığını ancak uygulamada sorunlar yaşandığını dile getiren Bozdağ, uygulamada eleştiri ile aşağılama ve hakaretin ayrılması konusunda sıkıntı yaşandığını vurguladı. "Eleştiri suç olamaz" diyen Bozdağ, şunları söyledi:
"Bu yasada da var. Hak ve hürriyetler konusunda en ufak tereddüt olunca, yargıçların hak ve hürriyetlerden yana tavır koymaları gerekir. Ancak böyle olmuyor. Biz bu maddede ne yaparsak yapalım uygulama önemli."

ORHAN PAMUK ÖRNEĞİ

Bozdağ, 301. madde ile ilgili uygulamalarda ise Yazar Orhan Pamuk'u örnek gösterdi. Pamuk davasında bir savcının suç dediğinde başka bir savcının suç bulamadığını anımsatan Bozdağ, "Düşünce özgürlüğü yargıcın hoşuna giden sözleri değil, hoşuna gitmeyen sözleri de söyleyebilmektir. Birçok Avrupa ülkesinde 301'den daha ağır maddeler var ama Türkiye ile kıyaslandığında daha az mahkumiyet var. Bu uygulamadan kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.

BİZİM İŞİMİZ MİNAREYİ DÜZELTMEK TÖHMET ALTINDAN KURTARMAK

Bozdağ, 301. maddeyle ilgili görüşlerine şöyle devam etti: "Bizim yaptığımız minareyi düzeltmektir. Bu madde üzerinde töhmeti kaldırmak. Töhmet altındaki maddeyi daha somut hale getirmek. Suçun oluşmasını zorlaştırmak. Koğuşturmanın Adalet Bakanlığı tarafından yapılmasını sağlamak. Özgürlük alanını genişletmek. Bu maddede yasak koyucunun tavrının hak ve özgürlüklerden yana olduğunu vurgulamak.

TÜRKİYE 301 SORUNUNU UZUN SÜRE YAŞAYACAK

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, TCK'nın 301. maddesiyle ilgili sorunların olduğunu ve bu sorunu uzun süre Türkiye'nin yaşayacağını savundu. İyimaya, "Bana göne kanun kaynaklı değil uygulama kaynaklı bir sorun. Sorunu yargı organlarımızın demokrasi ve özgürlük alanında, referanslı yorum ilkesini benimsemek yerine, koruyucu hukuk gölgesinde kalmış olmasıdır" dedi.
İyimaya, "Kanunun aksak olduğu noktalarda ne kadar iyileştirilirse iyileştirilsin, demokrasi ve özgürlük lehine yorum ilkesi ceza uygulamamızın omurgasını oluşturmadıkça, Türkiye bu sorunu uzun süre yaşayacak" diye konuştu.

YARGICA GENİŞ İNİSİYATİF TANINIYOR

Bu gibi alanlarda taktir ve yorum yetkisini yargıca çok geniş inisiyatif olanağı tanıdığı görüşünü savunan İyimaya şöyle devam etti:
"Bu alan hakimin hukuku alanıdır. Hakim hukukuyla özgürlük arasında ne kadar açık varsa düşünce suçları dediğim katagoride sorun var. Kural çok kötü olsa da iyi bir hakim bu alanda olası uygulama sorunlarını ortadan kaldırmaya muktedirdir."

CHP: 301 HUKUKÇU VE YARGIÇLARDA HAYAT BULACAK

CHP Afyon Milletvekili Halil Ünlütepe, TCK'nın 301. maddesinin yeni bir uygulama olması nedeniyle bir süre daha uygulamada kalmasının daha doğru olacağını savundu. Ünlütepe, "Yasa uygulayıcıları elinde hayat bulur. Bu uygulama hukukçular ve yargıçlarda hayat bulacak bir uygulama. 301 yeni bir değişiklik. Üzerinde zaman zaman fikir özgürlüğünü engellediği yönünde düşünceye sahip kişiler de var" dedi.
Yasa üzerinde siyasi ve iktidar çevrelerin ciddi endişeleri olduğunu ifade eden Ünlütepe, "Bir değişiklik yapmak yerine uygulamaya bir süre daha devam etmesi daha doğru olur. Uygulamanın devam etmesinin yararı var. Çünkü ciddi tartışmalar var. Bu değişiklik bir ihtiyaçtan dolayı değil, AB'den gelen eleştiriler nedeniyle sırf onları tatmin etmek amacıyla böyle bir değişikliğe gidildi" diye konuştu. Bu olaya genel açıdan bakmak gerektiği görüşünde olan Ünlütepe şöyle devam etti:

"Çıkacak olan sonuç çok şey değiştirmeyecek Bu düzenleme çok fazla büyütülüyor. 301. maddeyle ilgili dava açılması yetkisi Adalet Bakanlığına verilmesi öngörülüyor, bu da yargıya müdehale olmayacak mı?"

(ANKA)